Oppositie dreigt Georgische presidentsverkiezingen niet te erkennen

De Georgiërs kiezen zaterdag een nieuwe president. Maar de belangrijkste oppositiekandidaat, Levan Gatsjetsjiladze, maakte vrijdag al bekend dat de verkiezingen "vervalst zijn" en dreigde ermee de resultaten niet te erkennen.

Belga

Gatsjetsjiladze had vrijdag een ontmoeting met Europese parlementsleden in Tbilisi. Hij sprak over schendingen van de kieswet, zoals het gebruik van de administratie door aftredend president Saakasjvilli en het belemmeren van de campagne van de oppositie door de autoriteiten.

"Als dit zo doorgaat, en ik ben er honderd procent zeker van dat dat het geval zal zijn, dan erkennen we de resultaten niet", zo zei hij. "Als we vervalste verkiezingen accepteren, dan zullen we snel een autoritair regime krijgen".

Een andere oppositiekandidaat, David Gamkrelidze, die eveneens bij de ontmoeting aanwezig was, trad het standpunt van Gatsjetsjiladze bij.

De Georgische president Michail Saakasjvili wacht zaterdag een cruciale stembusgang. Ruim vier jaar na de Rozenrevolutie mogen de 3,4 miljoen Georgische kiezers zich uitspreken over het parcours van de prowesterse president. Vermoed wordt dat Saakasjvili de bovenhand zal halen, maar het is verre van zeker dat hij zich in één stemronde van een herverkiezing zal verzekeren.

Saakasjvili schreef in november vervroegde presidentsverkiezingen uit in een poging om zijn besmeurde democratische blazoen op te poetsen en zijn aangetaste autoriteit te versterken. De dagen voordien had de president hardhandig ingegrepen om protest van de oppositie in de kiem te smoren. Hij riep twee weken lang de noodtoestand uit, sloot met Imedi TV een belangrijk televisiestation van de oppositie en liet betogers kennismaken met traangas en matrakken.