Unicef verdeelt hulpgoederen aan kinderen in Kenia

Unicef Kenia en het Keniaanse Rode Kruis werken samen om hulpgoederen te versturen naar de kinderen die in Kenia getroffen werden door het geweld van de laatste dagen. Unicef schat dat over het hele land zowat 500.000 mensen humanitaire hulp nodig hebben, van wie het merendeel kinderen. Dat laat Unicef België vrijdag weten.

Belga

In Kenia brak het geweld uit na de verkiezingen van 27 december waarbij Mwai Kibaki opnieuw als president uit de bus kwam. De oppositie betwist het resultaat van de verkiezingen. Bij de rellen vielen al meer dan 350 doden, onder wie vijftig kinderen.

Unicef Kenia levert nu voedingssupplementen aan 50.000 kinderen en 5.600 zwangere en net bevallen vrouwen. De organisatie verspreidt medische hulpgoederen en richt een waarschuwingssysteem op om een eventuele uitbraak van ziektes snel op te sporen. Unicef deelt 15.000 "familiekisten" uit met daarin dekens, plastic zeil, kookgerei, zeep en een jerrycan. Ongeveer 100.000 Kenianen zouden hiermee geholpen worden. Aan meer dan 100.000 mensen wil de hulporganisatie schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen leveren. Er worden ook veilige plaatsen voor ontheemde moeders en kinderen opgericht.

De hulpgoederen komen van Unicef Kenia en worden in Nairobi al vanaf vrijdag verdeeld. Van zodra de wegen het toelaten en transport mogelijk is, worden de goederen naar andere plaatsen in het land gestuurd, zo zegt Benoît Melebeck, woordvoerder van Unicef België.

"In Nairobi is er een regionaal kantoor van Unicef. Unicef Kenia heeft dus een grote voorraad aan hulpgoederen", weet Melebeck. "Enkel als de Keniaanse regering vraagt om internationale hulp, kan Unicef International een oproep om extra middelen doen, waar Unicef België op zou kunnen antwoorden. Of die oproep er komt, moet vrijdag of dit weekend duidelijk zijn."