Drie doden door sneeuwval in Bulgarije

In het noorden van Bulgarije zijn bij een koudegolf en hevige sneeuwval drie doden gevallen. Het noodweer heeft ook een deel van het land lam gelegd. Dat meldt de civiele bescherming vrijdag.

Belga

Valpartijen door de sneeuw kostten het leven aan een man van 65 in het departement Kardjali en aan een vrouw van 82 in Choumen.

Een nierpatiënt overleed tijdens zijn transport naar het ziekenhuis van Roussé omdat de ziekenwagen niet snel genoeg ter plaatse raakte door het noodweer.

Sinds woensdag zijn al enkele meters sneeuw gevallen in Bulgarije. Op sommige plaatsen versperren sneeuwlagen van drie meter hoog het verkeer.

De autoriteiten hebben vrijdag de noodtoestand, die donderdag was uitgeroepen in de noordelijke regio Roussé, uitgebreid tot de streek Dobritch. Zevenenzeventig gemeenten hadden vrijdag geen elektriciteit meer en zevenenvijftig beschikten niet over water. Het leger is ingezet om voedsel te verstrekken op de geïsoleerde plekken.

Op de Donau werd de scheepvaart gehinderd. De rivier is ter hoogte van Roussé voor zestig procent bevroren. Daar bevindt zich haar belangrijkste haven. Door het noodweer moest ook de grootste Bulgaarse haven van de Zwarte Zee in Varna gesloten worden. En in Alfatar stond een trein de hele nacht van donderdag op vrijdag stil.

Ook de hoofdstad Sofia bleef niet gespaard. Het kwik daalde er vrijdagochtend tot minder dan negentien graden, terwijl zes wijken te kampen hadden met een panne waardoor de verwarming overal uitviel.