Achtendertig miljoen euro schade door blauwtong in 2007

De Vlaamse veehouders hebben in 2007 38 miljoen euro schade geleden door de blauwtongepidemie. Dat meldt de voorzitter van de Boerenbond, Noël Devisch, in Boer en Tuinder.

Belga

De schade in de rundveehouderij bedroeg 33 miljoen euro en in de schapenhouderij 5 miljoen euro. De veehouders leden niet alleen schade door sterfte of veeartsenijkosten, maar ook door een lagere productiviteit en de noodzaak om productiedieren vervroegd te vervangen.

Devisch herhaalt zijn oproep tot federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle om blauwtong als landbouwramp te erkennen en een passende vergoeding voor de getroffen bedrijven uit te betalen. "Het gaat wel degelijk om een uitzonderlijk gegeven", aldus Devisch.

Daarnaast is er dringend nood aan een goed bestrijdingsprogramma gebaseerd op vaccinatie. "Het is duidelijk dat blauwtong niet zomaar zal verdwijnen", aldus de Boerenbondvoorzitter.

Sinds het eerste geval in Anwerpen in de zomer van 2007 zijn er in heel België 6.598 blauwtonghaarden vastgesteld, zo blijkt uit cijfers op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).