Seksclub Yab Yum moet dicht

De roemruchte Amsterdamse seksclub Yab Yum moet toch de deuren sluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam vrijdag besloten.

Belga

Volgens de rechter heeft de gemeente er groot belang bij dat de vergunningen van het bordeel aan het Singel per direct worden ingetrokken. Amsterdam besloot hiertoe onlangs na een negatief advies van het bureau Bibob, dat controleert of ondernemers licenties misbruiken voor criminele activiteiten. De rechter oordeelde dat deze rapportage de vermoedens voldoende aannemelijk maakt.

Volgens de gemeente zou Yab Yum feitelijk in handen zijn van de Hells Angels. Zij zouden de zaak in 1999 hebben overgenomen door middel van afpersing en bedreiging. Hennie Vittali, op papier de huidige eigenaar, zou niet meer dan een zetbaas van de motorclub zijn.

Yab Yum stapte vorige maand naar de rechter om de sluiting aan te vechten, totdat de bezwaarschriftencommissie een oordeel heeft geveld. Advocaat Rob IJsendijk noemde de beschuldigingen "vermoedens en veronderstellingen waarvoor waarvoor elke feitelijke grondslag ontbreekt".

Volgens een juriste van de gemeente heeft de overheid door de wet Bibob juist geen harde bewijzen nodig om een vergunning in te trekken. Het zegt genoeg dat de club destijds voor een bedrag van 1,8 miljoen euro is overgenomen, terwijl de marktwaarde 9 miljoen euro betrof. Sinds de verkoop zou overigens niet Vittali, maar een niet nader genoemd lid van de Hells Angels het bordeel hebben geleid. Deze man stond onlangs nog terecht in het strafproces tegen 22 leden van de motorclub, waarbij justitie niet-ontvankelijk is verklaard.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bezwaarschriftencommissie uitspraak doet over de zaak, liet een woordvoerder van de gemeente vrijdag weten.