"Veel scholen in brand tijdens jaarwisseling in Nederland"

De afgelopen jaarwisseling zijn in Nederland enkele tientallen scholen in brand gevlogen, tegen nog geen tiental een jaar eerder. De branden zijn voornamelijk veroorzaakt door het gericht afsteken van 'zwaarder vuurwerk', zoals vuurpijlen. Dat heeft een woordvoerder van verzekeraar Centraal Beheer Achmea vrijdag gezegd.

Belga

Het zijn overwegend basisscholen die door brand zijn getroffen. Volgens de woordvoerder van Achmea toont dat aan dat basisscholen in Nederland niet veilig genoeg zijn. "Scholen zijn niet brandveilig genoeg. Er zou meer gedaan moeten worden aan preventie, in de vorm van bijvoorbeeld cameratoezicht." Ook zouden meer scholen volgens de verzekeraar sprinklerinstallaties moeten hebben, om de samenleving te behoeden voor de enorme schade die dit soort branden veroorzaken.

Op verzoek van de NOS onderzocht Achmea, dat het grootste deel van de scholen in Nederland onder verzekering heeft, hoeveel scholen er ongeveer tijdens de jaarwisseling brandschade opliepen. Volgens een eerste schatting is dat een aantal van rond de twintig scholen, tegen zeven vorig jaar. De totale schade zou tussen de 20 en 25 miljoen euro belopen.

"Er is veel schade voor de samenleving buiten de brandschade op zich. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld niet naar school en moet daar opvang voor geregeld worden", aldus de woordvoerder.