Oppositie Kenia vraagt nieuwe verkiezingen binnen drie maanden

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, die de herverkiezing van president Mwai Kibaki bestrijdt, heeft vrijdag opgeroepen tot nieuwe verkiezingen binnen de drie maanden.

Belga

Odinga verwerpt de resultaten van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag en beschuldigt president Kibaki, die officieel herverkozen is, de overwinning 'gestolen' te hebben. De bekendmaking van de verkiezingsresultaten werd zondag meteen gevolgd door een golf van geweld, onder andere in de sloppenwijken van Naïrobi en in de grote steden in het westen van het land, de electorale bastions van Odinga.

Vrijdag verweet ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner Kibaki verkiezingsfraude. "Als we de Europese waarnemers geloven, dan zijn de verkiezingen compleet vervalst", aldus Kouchner op de Franse zender RTL. "En ik geloof natuurlijk de waarnemers".

Kouchner uitte ook kritiek op het feit dat Kibaki de voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kufuor, die zich als bemiddelaar had aangeboden, de toegang tot Kenia heeft ontzegd. Kouchner kondigde tenslotte aan dat een Franse delegatie met minister van Defensie Hervé Morin en staatssecretaris voor de Mensenrenchten Rama Yade binnenkort naar Kenia zal reizen.

De Zambiaanse pers meldde vrijdag dat een delegatie voormalige Afrikaanse leiders naar Kenia trekt om de situatie in het land te evalueren.

Vrijdagochtend had president Kibaki al een ontmoeting met Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.