Touring vraagt maatregelen na recordprijzen voor benzine en stookolie

Naar aanleiding van de recordprijzen voor benzine en stookolie vraagt Touring de interim-regering "maatregelen die de koopkracht werkelijk ondersteunen". "Geen woorden maar daden", zegt de automobilistenvereniging vrijdag in een persbericht.

Belga

De prijzen voor brandstof bereiken vrijdag hun hoogste niveau ooit. Super 95 kost maximaal 1,498 euro per liter, Super 98 stijgt met 2,4 eurocent tot 1,516 euro per liter. Diesel blijft voorlopig op 1,187 euro. België zit daarmee bij de top in de lijst van vijfentwintig EU-landen.

Touring wil dat de regering maatregelen neemt om de automobilist te sparen. Zo wil Touring dat de negatieve cliquet systematisch toegepast wordt bij elke prijsstijging en dit zonder dat dit door een ministerraad moet worden goedgekeurd. Daarnaast moet de milieutaks voor de aanmaak van biodiesel opnieuw uit de brandstofprijs worden gehaald, meent de automobilistenorganisatie.

Touring vindt ook dat een gedeeltelijke opname van de brandstofprijzen in de gezondheidsindex moet worden overwogen. "Wanneer vervoer 13 à 14 procent van het gezinsbudget opslokt, is het logisch dat deze uitgaven meetellen in de index", stelt Touring.

Tot slot moet een daling van de accijnzen en de bijbehorende btw opgenomen worden in de begroting, zegt Touring. "Een vermindering van de inkomsten uit accijnzen zal in de loop van de tijd hoe dan ook gecompenseerd worden door de stijgende prijzen van het basisproduct".