Dakar 2008 wordt afgelast

De Dakar 2008 is afgelast door de onveilige situatie in Mauretanië, een van de landen waar de rally normaal zou passeren. Dat maakte de wedstrijdorganisatie vrijdag, een dag voor de start van het evenement, bekend op een persconferentie in Lissabon.

Belga

Het is de eerste keer sinds het ontstaan van de Dakar in 1979 dat de rally wordt afgelast.

In Mauritanië zouden acht van de vijftien etappes gereden worden. Twee dagen geleden raadde de Franse regering haar burgers en de Dakarorganisatie evenwel aan om niet naar het Afrikaanse land te reizen omdat het er te gevaarlijk zou zijn.

Op 24 december werden vier Franse toeristen in Mauritanië vermoord door een islamitische terreurgroep die volgens de Mauritaanse overheid banden heeft met al-Qaeda. De groep, die opereert vanuit Algerije, heeft verschillende bomaanslagen op zijn geweten en dreigde met nieuwe aanslagen tegen de Fransen. Daarop besliste de organisatie van de Dakar, het Franse Amaury Sport Organisation (ASO), na overleg met de verschillende overheden om deze editie, de 30e uit de geschiedenis, af te gelasten.

"Na verschillende contacten met de Franse regering, meer bepaald het ministerie van Buitenlandse Zaken, en rekening houdend met de duidelijke aanbevelingen, heeft de organisatie van de Dakar beslist om de editie 2008, gepland van 5 tot 20 januari tussen Lissabon en de Senegalese hoofdstad, te annuleren", klinkt het in een officieel communiqué.

De organisatie verduidelijkt daarnaast dat er "rechtstreekse bedreigingen zijn geuit tegen de wedstrijd door terreurbewegingen".

Deelnemer Koen Wauters (Toyota) reageert vanuit Lissabon ontgoocheld op de annulatie van de Dakar 2008. "Toen de technische keuring vanochtend zonder een woord uitleg werd stopgezet, wisten we al genoeg. Ik ga mijn terugvlucht boeken en probeer morgen al terug in België te zijn. Dit is echt doodjammer", aldus de zanger van Clouseau.

"Er wordt hier verteld dat de verzekering zich heeft teruggetrokken, nadat de Franse autoriteiten organisator ASO hadden afgeraden de Dakar te laten plaatsvinden. ASO zou daardoor de volledige verantwoordelijkheid op zich hebben moeten nemen. Er heerst hier enorme chaos. Duizenden mensen staan hier te wachten, zonder dat ze echt weten wat hen nu te doen staat."

"Mokerslag voor toerisme"

De annulatie van de Dakar 2008 is een mokerslag voor het toerisme in de landen die zouden worden aangedaan door de rallykaravaan. Dat zegt Moustapha Kane, de secretaris-generaal van het Senegalese hotelsyndicaat. De Senegalese en Mauritaanse autoriteiten hebben de organisatoren tot op het allerlaatste moment proberen te verzekeren dat hun veiligheid gewaarborgd was.

"Het verlies voor het hotelwezen is immens", aldus Kane. "Ik schat dat we hierdoor al snel enkele miljarden FCFA (enkele miljoenen euro) mislopen. Voor een land als Senegal is dat een catastrofe. We betreuren de beslissing ten zeerste. De Dakar was niet alleen een zege voor het hotelwezen, maar bij uitbreiding voor de ganse economie."

Ook de directeur van het nationaal toerismebureau, Assane Soumaré, spreekt van een ramp. "Vele mensen gaan hier zwaar onder lijden. Sommigen leven van die rally. Zij gaan zware tijden tegemoet. Voor het imago van ons land als toeristische bestemming is dit een catastrofe."

Bekijk ook deze videoreportage.