Amnesty roept op tot stopzetting "wereldrecord executies" in China

Amnesty International heeft opgeroepen om een eind te maken aan de massale toepassing van de doodstraf in China.

Belga

In een reactie op de uitbreiding van het gebruik van de gifinjectie in plaats van de dood met de kogel in China zei de verantwoordelijke voor Azië, Catherine Baber, vrijdag: "De willekeurige toepassing van de doodstraf, foute vonnissen, waaronder de terechtstelling van onschuldigen, en de gruwelijke en onmenselijke aard van de doodstraf veranderen niet als enkel de methode verandert".

De verandering van de methode om iemand te executeren, botst met de geest van de Olympische Spelen, waar de bescherming van de menselijke waarden in de Olympische beweging centraal staat.

Een positieve nalatenschap van de Spelen van 2008 in Peking kan slechts bereikt worden "wanneer er een eind wordt gemaakt aan het Chinese wereldrecord executies", zei Baber in een standpunt van de organisatie. Met naar schatting 7.000 tot 8.000 executies per jaar stelt China meer mensen terecht dan de rest van de wereld samen.

"Niets is waardevol of humaan, als de staat een persoon doodt, om het even wie", reageerde Baber op de vicevoorzitter van het Chinees hooggerechtshof, Jiang Xingchang, die de dodelijke injectie een "menselijkere" methode had genoemd. Baber zei dat er bewijzen zijn dat de gifspuit een pijnlijke dood kan veroorzaken. Bovendien is de deelname van medisch personeel in strijd met de beroepsethiek.

Amnesty is weliswaar tevreden dat het hooggerechtshof weer alle behandelingen in hoger beroep op zich heeft genomen, wat volgens deskundigen tot een daling van het aantal doodsvonnissen kan leiden. Maar omdat in China het aantal terechtstellingen een staatsgeheim is, kan een verandering niet vastgesteld worden.

China moet concrete stappen voor de afschaffing van de doodstraf ondernemen. "Als eerste stap moet China het daadwerkelijke aantal executies bekendmaken en de misdaden, die met een doodsvonnis kunnen worden bestraft, drastisch beperken."