Keniaanse oppositie wijst dialoog onder voorwaarden van Kibaki af

= De oppositie in Kenia heeft een aanbod afgewezen voor een gesprek met de omstreden president Mwai Kibaki, om de machtsstrijd bij te leggen. Er komt geen dialoog tot stand op basis van Kibaki's voorwaarden, zei een zegsman van de Oranje Democratiebeweging (ODM) vrijdag op de Britse zender BBC.

Belga

De oppositie stuurt aan op internationale bemiddeling in het conflict om de macht in het Oost-Afrikaanse land. Ook een door procureur-generaal Amos Wako ter sprake gebrachte regering van nationale eenheid werd door de oppositie afgewezen. Kibaki had donderdag zijn bereidheid tot politieke dialoog getoond. Voorwaarde is in elk geval dat er weer rust heerst in het land.

Inmiddels probeerden ook vrijdag groepen betogers in het stadscentrum van Nairobi te geraken, nadat een geplande massabetoging donderdag door een enorme politiemacht met waterkanonnen en traangas werd verhinderd. De oproerpolitie en paramilitaire troepen grendelen nog steeds de binnenstad af.

Sinds de verkiezingen vorige week donderdag zijn demonstraties over heel het land verboden. De oppositie erkent de verkiezingsoverwinning van Kibaki niet, ook internationale waarnemers twijfelen aan een correcte telling van de stemmen.