Obama en Huckabee winnen voorverkiezingen Iowa, klap voor Clinton

De jonge zwarte senator uit Illinois, Barack Obama, heeft donderdag de Democratische voorverkiezing in Iowa gewonnen. Het was een eerste test voor de partijnominatie als presidentskandidaat. Dit melden verschillende Amerikaanse televisiezenders op basis van exit polls. Barack Obama bleef volgens de peilingen lange tijd dicht bij voormalig first lady Hillary Clinton en ex-senator John Edwards hangen. Clinton wil de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Obama daarentegen hoopt de eerste zwarte te zijn die het Witte Huis bewoont. Sommige media plaatsten Clinton zelfs op een derde plaats, na John Edwards. De volgende belangrijke stap voor de presidentskandidaten is de voorverkiezing in New Hampshire op dinsdag.

Belga

Eens de Democratische en Republikeinse partijen tijdens de zomerconventies hebben gekozen welke kandidaat de partij als presidentskandidaat nomineert, kunnen de presidentsverkiezingen plaatsvinden op 4 november. Op 20 januari 2009 zal de uiteindelijke winnaar als president in zijn functies treden.

Voormalig gouverneur van Arkansas en voormalig priester Mike Huckabee heeft de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa op zijn naam geschreven. Dit hebben de belangrijkste Amerikaanse televisiezenders verkondigd, gebaseerd op voorspellingen.

De keuze van de Republikeinen in Iowa bevestigt de peilingen die hem naast ex-gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, als favoriet bestempelden. Een laatste peiling voorspelde zes procent meer voor Huckabee. (31% tegen 25%). Mitt Romney heeft zijn verlies reeds toegegeven.

'Mijn gelukwensen aan Mike maar wij gaan hen nu verslaan in New Hampshire waar de voorverkiezingen dinsdag plaatsvinden', verklaarde Romney. Hij voegde eraan toe dat hij met een tweede plaats in Iowa ook tevreden is. In totaal zullen 1.781 volksvergaderingen worden georganiseerd door de Republikeinse partij in café's, kerken en bibliotheken.

De volgende belangrijkste stap voor de presidentskandidaten zijn de voorverkiezingen in New Hampshire. Eens de Democratische en Republikeinse partij deze zomer intern hebben beslist wie hun kandidaat is als president, vinden er op 4 november presidentsverkiezingen plaats. Op 20 januari 2009 zal de nieuwe president geïnstalleerd worden.

Bekijk ook deze videoreportage.