Elektrische sigaret uit de handel genomen

De elektrische sigaret Ruyan, waarvan in België al minstens 4.000 stuks zijn verkocht door een Nederlandse firma, wordt uit de handel genomen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) beslist.

Belga

De sigaret valt volgens de inspecteurs van het geneesmiddelenagentschap onder een geneesmiddel omdat er nicotine inzit. Geneesmiddelen mogen in ons land echter enkel verkocht worden na een grondig onderzoek en erkenning van het product. De verkoper heeft geen goedkeuring, omdat hij nooit een aanvraag voor erkenning heeft ingediend. Volgens hem is de Ruyansigaret een 'alternatief voor de gewone sigaret' en geen rookstopmiddel.

"Niets van", zegt An Eeckhout van het FAGG, "Zodra er nicotine in zit, valt het onder een geneesmiddel."

De Ruyansigaret werd zes maand geleden bij ons op de markt gebracht door het Nederlandse bedrijf Densom. Het bedrijf voorzag in heel de Benelux filialen op te zetten voor de verkoop. Densom biedt rokers pijpen, sigaretten en sigaren aan zonder kankerverwekkende stoffen, met enkel nicotine (tussen zes en zestien milligram) en waterstof. Daardoor wordt geen rook uitgeademd maar waterstof.

De 'elektrische sigaret' is bovendien hervulbaar, waardoor rokers kosten zouden besparen.