Stookoliefonds voor meer mensen

Minister van Klimaat Paul Magnette (PS) wil de inkomensdrempel voor wie subsidies kan krijgen van het stookoliefonds, optrekken tot 22.800 euro. Hij 'vraagt' ook de energiedistributeurs hun prijzen te temperen.

Belga

In een interview met De Standaard stelt de nieuwe minister van Klimaat voor om het sociaal stookoliefonds uit te breiden naar middenverdieners. Als de minister zijn slag thuishaalt, zullen gezinnen met een jaarlijks belastbaar netto-inkomen van minder dan 22.800 euro (in plaats van 13.500 euro vandaag) een tegemoetkoming voor hun hoge stookoliefactuur kunnen genieten.

Begin december stemden christendemocraten en liberalen in de Kamer dat socialistische wetsvoorstel nog weg, maar Magnette wil het er, nu de PS in de regering zit, toch doordrukken.

Magnette heeft deze week ook een gesprek met de energiedistributeurs waar hij hen "vriendelijk zal vragen" om hun prijzen te temperen. "En als ze niet willen, heb ik nog altijd wettelijke middelen om dat te doen. We kunnen overgaan tot een blokkering van de prijzen, zoals Willy Claes gedaan heeft in de jaren zeventig, of fiscale drempels invoeren, of kijken naar de winsten.

Privé-bedrijven beslissen niet alles over onze energiemarkt", stelt de minister.