Zestienjarige Bart Claus debuteert als schrijver

Het eerste boek van Bart Claus uit Temse rolt dit weekend van de persen. “Een mijlpaal in mijn leven”, zegt de jonge auteur over het verschijnen van zijn geesteskind Alleen samen.

Bart Claus werd op 5 februari 1991 geboren. Al heel snel raakte hij gefascineerd door taal. Momenteel volgt hij Latijn-Moderne Talen in de Sint-Niklase broederschool. ”Het spelen met taal boeit mij enorm”, zegt Bart Claus. ”Speekwoorden vind ik bijzonder interessant. Ik wil later graag iets met literatuur doen. Als ik schrijver kan worden, dan zal ik dat zeker niet laten. Anders zegt een baan in de journalistiek mij ook wel iets.”

De jonge schrijver pende zowat vijf jaar geleden zijn eerste kriebels neer. ”Ik werd uitgedaagd door een meisje uit de Kringwerking”, zegt Bart Claus over het begin van zijn schrijversbestaan. ”Zij vond dat ik met mijn grote mond mijn verhalen maar eens op papier moest zetten. Eerst waren mijn verhaaltjes maar een paar bladzijden lang. Nu is mijn eerste boek klaar. Ik besef wel dat ik nog veel moet leren. Daarom liet ik mijn boek nalezen door mijn leerkracht Nederlands.”

Sport

Sport en menselijke relaties vormen de leidraad van Alleen samen. ”Yannick is voetballer en Elke speelt volleybal”, zegt Bart Claus over zijn boek. ”Voor Elke is haar sport een doordeweekse bezigheid, maar Yannick heeft hoge verwachtingen. De tegenstelling tussen de twee is bijzonder groot. Toch beseffen zij dat ze elkaar niet kunnen missen.”

Dat sport een centrale plaats in zijn boek heeft, is geen toeval. Bart Claus is zelf voetballer. Hij speelt bij de scholierenploeg van KSV Temse en hoopt volgend jaar een paar keer bij de reserven van de vierdeklasser te spelen. ”Ik kan mij wel een klein beetje vereenzelvigen met Yannick, maar hij is nog meer gedreven dan ik en durft tot uitersten te gaan”, zegt Bart Claus.

Schrijven doet Bart Claus niet altijd achter een bureautje. ”Ik krijg op de meest vreemde plaatsen ideeën voor mijn verhalen”, vertelt Bart Claus. ”Ik loop dan ook altijd met pen en papier in mijn broekzak. Ik weet niet meer wat het was, maar nog niet zo lang geleden was ik zelf voetbal aan het spelen toen ik zo’n idee kreeg. Ik had moeite om mij toen nog op de match te concentreren, want ik wilde dat idee zo snel mogelijk neerschrijven.”

Als het van Bart Claus afhangt, is Alleen samen nog maar het eerste boek in een lange rij, maar een vervolg op de debuutroman komt er niet.

”Ik wil verhaallijnen niet onnodig rekken en vind dat het verhaal van Alleen samen af is”, zegt de jonge schrijver. ”Misschien wordt mijn volgende boek wel een gedichtenbundel. Ik hou niet zoveel van dat zeemzoete, maar dat hoeft ook niet om een goed gedicht te maken. Voor mij kan een gedicht even goed over de regeringsformatie gaan.”

Gert NOBELS

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER