Anders wil terugbetaling investeringen voor Iscal

Op een speciale gemeenteraad nu maandag wil de Moerbeekse oppositiepartij Anders praten over de terugvordering van de investeringen die werden gedaan om de suikerfabriek beter bereikbaar te maken. De partij beseft dat er wettelijk gezien heel weinig kans is dat het zover komt, maar vindt het vooral een princiepskwestie.

”Op de agenda van de bijzondere gemeenteraad staan drie punten”, verduidelijkt Erik Verschraegen, fractieleider van Anders. ”We willen duidelijkheid over wat er al is ondernomen door het schepencollege én over de uitspraken van de burgemeester. Die leken ons op sommige vlakken tegenstrijdig. Daarnaast suggereerde hij dat de getroffen werknemers snel weer aan de slag zouden kunnen. We willen weten waarop hij zich baseert om dat te zeggen, het kan niet dat die mensen sprookjes worden wijsgemaakt.”

Tweede punt is een intentieverklaring, ’om de krachten de bundelen ter ondersteuning van de gedupeerden’. ”De sluiting van een fabriek is een privé­aangelegenheid, daar heb je als lokaal bestuur absoluut niets mee te maken”, zegt Verschraegen. ”Maar als bestuur moeten we wel duidelijk maken dat we achter de personeelsleden staan. Dat is vooral een symbolische daad, we willen laten zien dat we oprecht met hen begaan zijn.”

Punt drie gaat over de princiepsbeslissing om een deel van de investeringen, gedaan om de fabriek beter bereikbaar te maken, terug te vorderen. Een mooi idee, maar is dat wel haalbaar? Neen, volgens Jan Leroy van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). ”Als dergelijke bepalingen niet in contracten werden opgenomen, zal het bestuur van héél ver moeten komen om zijn slag thuis te halen. Ik heb alleszins geen weet van precedenten. Vergelijk het met een gemeente die investeert in een voetbalstadion nadat een club in eerste klasse is beland. Bij degradatie naar tweede kan de gemeente de investeringen toch ook niet terugvragen?”

Verschraegen beseft dat hij weinig kans maakt. ”Het gaat dan ook vooral om het principe. Als bestuur moeten we morele druk uitoefenen waar mogelijk.”

Voor de landbouwers die tot nog toe bieten teelden, is het vooralsnog onduidelijk of ze dat in de toekomst nog kunnen, moeten of mogen doen. ”Hopelijk krijgen we daar eind deze maand meer duidelijkheid over”, zegt er een. ”Maar voorlopig blijven we gewoon voortwerken. Want de boer, hij ploegde voort.”

Roel VAN HOFSTRAETEN

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio