Veiling verliest ieder jaar honderd tuinders

Jan Buts baat zelf al 28 jaar een tuindersbedrijf uit in de Hoogstraat in Duffel. Hij kweekt hoofdzakelijk komkommers en trostomaten. De huidige voorzitter van de Mechelse Veilingen weet waarover hij praat en is daarin ook rechtlijnig.

BR>

“In 2007 is ons aantal producenten met 8 procent geslonken. We zijn negentig telers kwijt. De jonste tien jaar vallen er ieder jaar bijna honderd producenten weg. We gaan in 2008 voor het eerst onder de duizend komen. Bij de fusie van de twee veilingen in 1994 waren we nog met bijna drieduizend. Deze trend gaat zich doorzetten. De kleine producent geeft het op en laat zijn bedrijf over, zeker als er geen opvolger is”, weet de MV-voorzitter.

Op zich is de afslanking van het aantal producenten een nostalgische ramp. “Maar dat betekent helemaal niet dat de tuinbouw in onze streek verdwijnt. Het allerbelangrijkste is dat het areaal niet naar beneden gaat, maar zelfs nog aangroeit. We gaan in de toekomst naar grootschalige en moderne tuinbouwbedrijven. We zullen nog meer gronden nodig hebben. Zowel eerste minister-in-wording Yves Leterme als Vlaams minister-president Kris Peeters weten wat onze noden zijn en hebben hun medewerking beloofd”, zegt Jan Buts.

De Duffelaar geeft toe dat 2007 voor de tuinder een slecht jaar is geweest. “Maar dat is inherent aan onze stiel. Ik heb nog niet geweten dat we qua prijsvorming en afzet drie slechte jaren na mekaar doormaakten. De auberginetelers hoor je bijvoorbeeld niet klagen. Zij hebben een schitterend jaar achter de rug. Geografisch liggen wij in deze streek perfect. En onze kwaliteit blijft onze sterke troef. Vaste of bewegende schermen in de serres, om energie te besparen, worden wel een must. Ik heb dat in mijn serres ook moeten doen. Er is zeker nog toekomst voor de tuinbouw in de streek, maar hij zal op een andere manier bedreven worden”, besluit Jan Buts.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio