Vierde generatie gaat winkel renoveren

De eigenaars van kledingzaak De Zon plannen een grondige renovatie van hun damesafdeling. Het familiebedrijf met twee winkels op de Markt heeft een rijke geschiedenis die eind negentiende eeuw begon in het centrum van Berlaar.

Momenteel loopt er een uitverkoop in De Zon. Alles moet weg, want over een paar dagen wordt de winkel herschapen in een bouwwerf. De renovatie gebeurt in de damesafdeling, die sinds 1995 opgestart is. ”Zaterdag zijn we voor het laatst open. Daarna sluiten we de deuren voor enkele weken”, vertelt Koen Luyten.

”Het interieur staat er al sinds de opening van deze afdeling in 1995. We gaan een nieuwe vloer leggen, extra paskamers installeren en de voorgevel vernieuwen. De winkel blijft herkenbaar, maar zal er toch helemaal anders uitzien. Ook het aanbod wordt aangepast en gemoderniseerd”, geeft Luyten mee.

De twee kledingzaken van De Zon, voor heren en dames, zijn een begrip in Berlaar. In 1894 startte Edward Luyten een kleermakerij op in de Berlaarse Dorpsstraat. Begin 1900 verhuisde de familie naar de huidige vestigingsplaats even verderop op de Markt. Oerkleermaker Edward werd opgevolgd door zijn drie zonen Emiel, Theofiel en Gustaaf. Sinds 1956 kwam Walter, een van de kleinkinderen, geregeld inspringen. Later nam hij met zijn vrouw Yvonne de zaak over.

In 1995 startten zoon Koen en echtgenote Heidi met een damesafdeling. Ook in de herenwinkel nemen ze stilaan de fakkel over. ”Mijn vrouw Heidi en ik zijn de vierde generatie. Mijn ouders nemen wat meer afstand en geven ons de ruimte om onze zin te doen. Ondertussen helpen onze dochters ook geregeld mee. We hopen dat de zaak nog lang goed mag blijven draaien”, zegt Koen Luyten.

De winkel gaat weer open op 8 februari.

Bert PROVOOST

www.dezon.beMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio