Stichting maakt ziekte bespreekbaar

Wendy Jansen (30) uit Mol is met twee andere vrijwilligers een stichting gestart om de ziekte endometriose bij vrouwen en artsen bekender te maken. Bij endometriose zorgt baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voor inwendige bloedingen tijdens de menstruatie. De ziekte is erg onbekend al lijdt één op de tien vruchtbare vrouwen eraan.

Wendy Jansen heeft alle redenen om de eerste Belgische Endometriose Stichting meer bekendheid te geven. De Molse raakte zwaar getekend door de aandoening. ”Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen tijdens de menstruatie. Dit zorgt voor cystes in de baarmoeder of aan de eierstokken. De cystes kunnen op termijn een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. De cystes kunnen ook darmen en blaas bereiken. Vrouwen met endometriose lijden vaak ernstige pijn bij menstruatie, vrijen, urineren en ontlasten”, duidt de Molse.

”Mijn verhaal begon enkele jaren na mijn eerste maandstonden. Ik leed zoveel buikpijn dat ik ervan moest braken. Ook toen ik seksueel actief werd, kende ik veel pijn. Verscheidene artsen zorgden voor verscheidene diagnoses. Ik kon tijdens mijn menstruatie niet meer buitenkomen. Ik vervreemdde van de wereld en zag mijn huwelijk sneuvelen. Pas op mijn 27ste kreeg ik te horen dat ik aan endometriose leed”, zegt Wendy Jansen.

Nier

De aandoening veroorzaakte grote schade in de buik van Wendy. ”Eén van mijn nieren werkte niet meer. Een stuk darm en een eileider is weggehaald. Mijn baarmoeder is misvormd. Ik kan geen kinderen krijgen. Er wacht mij nog een grote operatie. Waarschijnlijk worden mijn baarmoeder en eierstokken dan verwijderd.”

Wendy heeft met de nieuwe stichting één boodschap. ”Ik wil dat vrouwen en artsen bij pijnlijke menstruaties sneller aan endometriose denken. Een vroege diagnose kan veel vrouwen de ellende besparen die ik moest doormaken.”

Willy VAN DEN BERGH

De Endometriose Stichting organiseert op donderdag 7 februari tussen 14u en 17u een informatienamiddag in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 in Mol. De toegang is gratis.

www.endometriose.be

mol@endometriose.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio