Beerse en Mol top, Herenthout flop

Studiebureau Indigov heeft de gemeentelijke websites van Beerse en Mol aangeduid als absolute toppers. Het onderzoek plaatst de website van Herenthout achteraan als achterblijver, al dient gezegd dat de doorlichting vóór de lancering van de nieuwe Herenthoutse site gebeurde.

Mol krijgt niet enkel op gebied van kwaliteit goede punten voor de gemeentelijke website. ”Ook onze bezoekcijfers behoren volgens een onderzoek tot de allerhoogste. Onze website is populair. We besteden er grote aandacht aan”, reageert informatieschepen Hans Schoofs (Open Vld) op de resultaten. ”We waken erover dat de gemeentelijke website niet vertakt, maar dé portaalsite voor de gemeente blijft. Bovendien bieden we de burger grote mogelijkheden om aanvragen digitaal in te dienen.”

BR> De classificatie van de website van Herenthout als achterblijver komt op een ongelukkig tijdstip voor de gemeente. ”Deze studie vond tussen mei en juni vorig jaar plaats. In september ging de nieuwe website van de gemeente online”, verdedigt burgemeester Roger Gabriëls (GBL). ”De nieuwe website lijkt in niets meer op de oude. Hij is vervaardigd door dezelfde firma die de website van Zwijndrecht heeft gemaakt en dat is nu een van de toppers. De gemeente werkt ook nog volop aan de uitbouw van het e-loket.”

Beerse is een van de acht gemeenten in de provincie met een topwebsite. ”Vorig jaar zaten we nog bij de slechte. De studie gebeurde toen net voor de lancering van onze nieuwe website in oktober 2006. Een goede website was een van de beleidsopties”, zegt communicatieschepen Joos De Meyer (Groen!). ”Er was een jaar werk aan de nieuwe site. Hij navigeert heel makkelijk voor burgers. Dit resultaat is een pluim voor de communicatieambtenaar.”

Het bedrijf Indigov specialiseert zich in onderzoek naar de informatiemaatschappij. Het studiebureau licht jaarlijks alle Vlaamse stedelijke en gemeentelijke websites door. De resultaten verdeelt Indigov in vijf klassen van topper tot achterblijver. De Kempen tellen elf websites die boven de grijze middenmoot scoren. De middenmoot is bevolkt door negen gemeenten. Zeven gemeentelijke websites in de Kempen krijgen van Indigov een onvoldoende. Op de twee toppers na kunnen alle gemeenten volgens Indigov beter scoren op het aanbieden van een digitaal loket. Zo’n e-loket geeft burgers de mogelijkheid om documenten aan te vragen van achter hun computer. Een pluspunt is dat het gebruik van de gemeentelijke of stedelijke website als nieuwsplatform verbetert. Het rapport haalt aan dat grote besturen meer besteden per inwoner aan een website (gemiddeld 33 euro) dan kleine besturen (gemiddeld 9 euro).

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio