Trio wil rommelmarkten opnieuw volkser maken

Rommelmarktorganisatoren Jo Van den Breen (46) uit Baasrode, zijn broer Jan (44) uit Lebbeke en Kamiel Bauwens (54) uit Wetteren hebben de handen in elkaar geslagen. Met hun vzw Pina’s Good Times gaan ze voortaan samen rommelmarkten in de buurt organiseren.

Jo Van den Breen is geen onbekende in het wereldje van de rommelmarkten. Al enkele jaren is hij de drijvende kracht achter Pina’s Rommelmarkten. In de omgeving organiseerde hij ook al regelmatig platenbeurzen. Bauwens was op zijn beurt eerder actief in de buurt van Wetteren. ”Het werd een beetje te veel om het allemaal zelf voor mijn rekening te nemen”, vertelt Jo Van den Breen. ”Door onze krachten te bundelen, willen we nog beter inspelen op de noden die er zijn. Vooral in de winter moeten we alternatieven zoeken voor de goedkope buitenstaanplaatsen.”

Het trio staat alvast voor heel wat uitdagingen, want ze zien de verkoop op de beurzen enorm dalen. ”De koopkracht daalt en de verkoop volgt”, weet Bauwens. ”De antiquairs hebben al afgehaakt om hun waren uit te stallen. De mooie spullen van particulieren gaan er meestal snel uit, maar de rest slabakt.”

Het wordt moeilijker

”Het wordt steeds moeilijker om mensen te lokken, daarom houden we onze inkomprijzen erg laag,” vult Van den Breen aan. ”Soms is 1 euro zelfs al te veel. We merken dat er twee stromen ontstaan: de mensen die het goed hebben, kijken erop neer en de minderbedeelden, voor wie het nuttig is, hebben er zelfs geen geld meer voor. We ijveren ervoor om de rommelmarkten weer zo volks mogelijk te maken.”

Van den Breen wijst er ook op dat allerlei regelgevingen het moeilijker maken. ”Je mag niets meer, reclame mag niet meer en toen we onlangs wegwijzers plaatsten, kregen we een boete”, zegt hij. ”Van de lokale overheden krijgen we te horen: verstuur mails en er is gps om de weg te vinden. Maar onze bezoekers hebben deze media niet!”

Raf MOORTGAT

Op zondagen 6 en 20 januari is er van 10 tot 18u een rommelmarkt in zaal Ons Huis in Lebbeke en op zondag 13 januari trekt Pina’s met de Platen- & cd-beurs naar zaal Roxy in Dendermonde.

pina.rommelmarkten.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio