Schepencollege Hoei start intern onderzoek rond folders Lizin

Het schepencollege van Hoei, dat vrijdagmiddag is samengekomen, heeft beslist om een intern administratief onderzoek op te starten om de deelname van stadsmedewerkers tijdens de werkuren aan de verkiezingscampagne van de PS te onderzoeken.

Belga

Het schepencollege heeft, in afwezigheid van burgemeester Anne-Marie Lizin en schepen van personeelszaken Micheline Toussaint, beslist om de gemeentesecretaris aan het hoofd van het onderzoek te plaatsen.

De onderzoekers willen nagaan hoeveel personeelsleden de pamfletten van de PS hebben uitgedeeld tijdens hun werkuren. "Toussaint heeft de procedure om het personeelsbestand te consulteren niet gerespecteerd", legt PS-schepen Alexis Housiaux uit.

Gemeentesecretaris Guy Borlée, die het intern onderzoek leidt, is ook betrokken partij. Hij gaf intussen zijn deelname toe aan de veel besproken vergadering voor de verkiezingscampagne van de PS. Daar namen vertegenwoordigers van de stadsdiensten en het ziekenhuis aan deel. De man zegt echter dat hij geen fout heeft begaan.

"Zoals alle burgers heb ik recht op een privéleven. Mijn politieke mening heeft geen invloed op de neutraliteit van mijn werk", legt de man uit.

Eerste schepen Isabelle Lissens (MR) weigert een positie in te nemen vooraleer Toussaint niet officieel gehoord werd. Het schepencollege besliste ook om een gemeenteraad samen te stellen op 16 januari. Daar wordt het dossier aangesneden. Eerder had de oppositie van de stad al gevraagd om op 9 januari een gemeenteraad samen te roepen.