Belgische winstkansen bij de vrachtwagens in de Dakar-Rally

In de Rally naar Dakar 2008 nemen de meeste Belgen in een vrachtwagen deel. En in tegenstelling tot bij de wagens hebben de Belgen hier reële winstkansen. Vorig jaar won Charly Gotlib, als navigator van de Nederlander Hans Stacey, voor het eerst in Dakar. De Antwerpse woestijnrat neemt dit jaar al voor de 19e keer deel en wil opnieuw winnen.

Belga

"Ten opzichte van vorig jaar is er één ding gewijzigd. Wij zijn nu een semi-officieel team van MAN Nederland. Vorig jaar stond Hans Stacey in voor alles en dat gaf veel druk. Dit jaar hoeft hij zich enkel op het rijden te concentreren en dat zal nodig zijn, want de concurrenten zullen ons viseren. Vorig jaar waren wij een challenger, nu zijn we favoriet. Het team start met twee vrachtwagens en twee snelle assistentie vrachtwagens. Eén daarvan wordt bestuurd door onze landgenoot Peter Willemsen.

Gotlib en co mogen tegenstand verwachten uit Russische hoek, waar Chagin ongetwijfeld zijn duivels weer zal ontbinden in zijn Kamaz, maar ook uit eigen land. Zo zijn er Tom Colsoul en Dany Colebunders, die weer deel uitmaken van het De Rooy team.

Colsoul is navigator van Gerard De Rooy. "Dit is mijn vijfde Dakar en ik heb nog eens zin om te finishen", zegt Colsoul. "Dat is nu toch al een paar jaar geleden. In 2004 haalden we het podium en dat is opnieuw de ambitie. Af en toe een ritje proberen te winnen en als je daarin slaagt zit een goed klassement er ook wellicht in. Het team heeft een volledig nieuwe look gekregen, we rijden met oranje trucks. Mijn Nederlandse teamgenoten zijn in hun nopjes."

Colebunders wijst Jan De Rooy de weg. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit jaar Dakar halen. We maken ons geen illusies en hebben gewoon als doel om te finishen. De laatste twee deelnames eindigden steeds in het Mauritaanse zand met een kapotte motor. Ik heb nog maar één keer het strand van Dakar gezien en hoop dat nu nog eens over te doen."

Hugo Duisters bestuurt de snelle assistentievrachtwagen van De Rooy en doet dat samen met Yvo Geusens en de Nederlander Michel Huisman. Duisters begint aan zijn achtste rally. Hij deed voor het eerst mee in 1987. Begonnen als monteur is hij nu chauffeur van de assistentietruck in het klassement. Nog een Belg die kans maakt op een podiumplaats of meer is Toon Maessen. Hij is navigator bij de Nederland Hans Bekx in een DAF.

Andere Belgen die starten bij de vrachtwagens zijn Cor Bezemer, Daniel Cnudde en Edyy Raes (MAN), Tom De Leeuw en Ignace Vandekerkhove (MAN), Stefaan Vandierendonck (MAN), Jan Govaere, Didier Espeel en Mario Gherardyn (MAN), Roland Hoebeke, Frabrice Vanesse en Ennio Cucurachi (Renault), Francois Verbist, Jurgen Damen en Arnaud Libois (MAN), Noël Essers, Hans De Pauw en Richard Baeten (MAN), Paul Verheyden (DAF) en Peter Van Delm, Dirk Van Praag en Yves Rutten (MAN).