Henrard start met ambitie in Dakar

Eén van de Belgen die met ambitie starten in de Rally naar Dakar is Stéphane Henrard. Vorig jaar trok hij samen met Brigitte Becue als navigator naar Dakar en kon zelfs een niercrisis hem niet stoppen. Dit jaar neemt Serge Bruynkens de plaats van Becue in.

Belga

Henrard is al aan zijn tiende deelname aan de Dakar toe. Drie keer haalde hij de top tien. Telkens met de Buggy VW TDI. In 2007 eindigde hij tiende en won hij de klasse van tweewiel aangedreven dieselwagens.

"Ik start met heel veel vertrouwen in deze Dakar", zegt Henrard. "Onze Buggy VW TDI heeft aan kracht gewonnen. De nieuwe motor moet een echte troef zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we een rol van betekenis kunnen spelen. Ook omdat ik me fysiek veel beter voel dan vorig jaar. Ik kan nu ook op een ervaren co rekenen. Serge Bruynkens. Hij heeft er al vijf Dakars opzitten."

Recordhouder wat het aantal deelnames betreft is Limburger Jackie Loomans. Hij start voor de 20e keer. De helft van die deelnames wist hij ook succesvol te beëindigen. Ex-motorcrosskampioen Joël Smets wijst hem voor het derde jaar op rij de weg in de woestijn. Loomans wou aanvankelijk met een nagelnieuwe Bowler Nemesis starten, maar grijpt uiteindelijk toch terug naar het oude model. "De nieuwe wagen is klaar, maar we hebben geen wisselstukken. Uit de testen bleek dat de nieuwe sneller en stabieler is en over een betere ophanging beschikt, maar in het zand kon hij me niet overtuigen. En aangezien de organisatoren veel zand hebben beloofd voor deze editie, start ik nog een jaartje met mijn oude vertrouwde wagen. De nieuwe is voor de 31e editie. Ik hoop gespaard te blijven van pech en te kunnen profiteren van de tegenslagen van de grotere teams. Op de snellere pistes moet ik afhaken, maar in het zand kunnen we meepraten. Als het een beetje meezit kunnen we de top 20 halen."

Het grootste Belgische team komt uit Limburg. AD Sport van Albert Vanierschot start met drie wagens, twee vrachtwagens in competitie, twee vrachtwagens met wisselstukken en één snelle assistentiejeep. Eén van de rijders is Koen Wauters. De zanger-presentator start voor de elfde keer. Op 2 januari speelt hij nog in het Sportpaleis. Daags nadien zit hij op het vliegtuig naar Portugal.

"Op 4 januari moeten we ons aanmelden voor de keuring, maar dat is maar een formaliteit omdat de wagens van het AD Sport team al allemaal gekeurd zijn door de wedstrijdorganisatie. Er is iemand van ASO aangesteld om wagens aan huis te gaan keuren. De fabrieksteams doen dit al jaren en wij doen het nu ook. Het wordt een zware Dakar maar ik kijk er, net als de vorige jaren, naar uit. We starten met de auto van vorig jaar. Die was goed en is hier en daar een beetje verbeterd. Zo heeft Freddy Loix met de wagen gereden en wat tips gegeven. Om één of andere reden slaag ik er altijd in om de eerste rit al problemen te hebben. Ik hoop dat het dit jaar anders zal zijn. Ambities voor het eindklassement heb ik niet. Ik wil Dakar halen en als je daarin slaagt heb je automatisch een goed klassement."

Vanina Ickx, dochter van ex-winnaar Jacky Ickx, zorgt voor het meest opvallende duo. Zij start met de Senegalese Syndiely Wade, dochterlief van de president van Senegal. "Op een dag kreeg ik een telefoontje van Syndiely met de vraag of ik samen met haar naar Dakar wou", zegt Vanina Ickx. "Ze heeft al vier Dakars op haar teller staan en bereikte drie keer het Lac Rose. Voor mij wordt het de vierde deelname. De vorige drie heb ik uitgereden. De wagen is top. Een prototype met een 3.5 liter Nissan motor."

Andere Belgen die starten zijn Pasacl Feryn (Toyota), Joost Van Cauwenberghe (Bowler), Alain Leplat (Bowler), Joris Mattijs (Desert Warrior), Luc Dewinter (Toyota) en Rudy Goeminne (VW).

Jean-Marie Lurquin neemt als co-piloot plaats naast de Spanjaard Lose Luis Monterde (Schlesser), Jean-Marc Fortin naast de Pool Krzysztof Holowczyc (Nissan), Marc Bartholome naast de Italiaan Maurizio Traglio, Fabian Lurquin naast de Chinees Xu Lang (Proto) en Jean-Paul Forthomme naast de Japanner Kenjiro Shinozuka (Nissan).