Moederaap doet geen afstand van dood babyaapje

Een moederaap houdt in dierentuin Gaiapark in de Zuid-Nederlandse gemeente Kerkrade al dagenlang een dood pasgeboren aapje vast. De moeder kan geen afstand van haar kind doen, maakte het park maandag bekend.

Belga

Op 18 december bracht de kuifmangabey een gezond jong ter wereld. Vijf dagen later stierf deze kleine aap echter in de armen van zijn moeder. Het bij zich dragen van het dode jong is voor de moeder een soort van rouwproces. De dierverzorgers wachten dan ook tot de moeder zelf afstand neemt van het jong voordat ze dat weghalen uit het verblijf.

Het was het eerste jong voor deze kuifmangabey, een aap die in Congo in groepen van tien tot twintig soortgenoten leeft. Het meest opvallend aan de kuifmangabey is zijn rechtopstaande kuif en de lange, donkergrijze bakkebaarden langs het gezicht. Meerdere volwassen mannetjes, vrouwtjes en jongen leven samen. De andere in de groep levende aapjes in het Gaiapark leven intens met de diep bedroefde moeder van het dode aapje mee.

De dierentuin in Kerkrade had ook goed nieuws te melden. Zo kreeg een van oorsprong uit Afrika komende koedoe (een soort antilope) op 22 december een jong. Het komt zelden voor dat een koedoe in gevangenschap een jong krijgt.