Zestien bedreigde Super GB's heropenen allemaal onder franchise

De zestien Super GB's die allemaal door het moederbedrijf Carrefour worden gesloten, zullen vanaf 3 januari opnieuw de deuren openen maar dan onder franchise. Dat bevestigt Carrefour België. De vakbond LBC kaart deze praktijk aan, omdat dit voor het personeel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden oplevert.

Belga

Eerder dit jaar kondigde Carrefour aan dat ze 16 Super GB's die structureel verlieslatend waren, wilde sluiten. Het ging om de supermarkten in Dendermonde, Deurne, Ekeren, Gent-Dampoort, Halle, Heppen, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Ukkel Marlow, Doornik, Quievrain, Anderlues, Gilly, La Louvière, Rocourt en Grivegnée. Daar werkten zowat 900 mensen, van wie uiteindelijk niemand naakt werd ontslagen. Personeelsleden werden overgeplaatst of konden op brugpensioen.

Maar al bij de aankondiging van de sluiting waarschuwden de bonden voor de heropening onder franchise. Dat scenario wordt nu bewaarheid. "De winkels konden genieten van een grote interesse vanwege franchisenemers. Voor de klant blijft het merk GB behouden", verklaarde de woordvoerster van Carrefour maandag.

De christelijke vakbond LBC betreurt de franchising. "Een zicht op het aantal personeelsleden dat er zal worden tewerkgesteld hebben we niet. Maar we hebben wel een zeer duidelijk zicht op de loon- en arbeidsvoorwaarden van de nieuwe personeelsleden en die zijn een heel stuk slechter dan voorheen", luidt het in een persbericht.

Zo komen de nieuwe personeelsleden in een ander paritair comité (pc 201 in plaats van pc 202). Dit betekent dat het aanvangsloon 7,48 euro per uur bedraagt, wat 16,5 pct lager is dan vandaag en "amper genoeg om een menswaardig bestaan op te bouwen". Voor een verkoopster met 22 jaar dienst bedraagt het verschil zelfs 40 pct, berekende de vakbond.

De LBC voerde vandaag/maandag een symbolische actie aan de Carrefour van Halle. Ook op 3 januari zou aan dezelfde supermarkt actie worden gevoerd.