Nieuw-Zeeland, Australië en Micronesië al in 2008

Nieuw-Zeeland, een deel van Australië en de eilandengroep Micronesië hebben het oude jaar al afgesloten. In Nieuw-Zeeland, op de Tonga-eilanden en in Samoa vierden de bewoners nieuwjaar op het ogenblik dat het in Brussel middag was.

Belga

Om 13 uur waren het onder meer de Fiji-eilanden, Kiribati en ook Tuvalu die 2007 vaarwel zegden om het nieuwe jaar te verwelkomen. Om 14 uur staken Sydney, Canberra, Melbourne en andere steden in het oosten van Australië vuurwerk af om 2008 in te luiden. In Sydney had de politie 1.700 manschappen op de been gebracht om te patrouilleren in de 4 miljoen inwoners tellende stad, waar ook veel toeristen verblijven.

De komende uren is het de beurt aan Azië. China maakt van Nieuwjaar gebruik om de aftelling naar de Olympische Spelen van Peking te lanceren. In Bangkok zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt een jaar na de bomaanslagen waarbij drie mensen op oudejaar 2006 gedood werden. Niettemin worden ruim 10.000 mensen verwacht in de straten van de Thaise hoofdstad. In Japan werden de nieuwjaarsfeesten wat verbrod door het slechte weer: 71 vluchten moesten door de zware sneeuwval afgelast worden, waardoor 7.000 mensen op luchthavens kwamen vast te zitten.