Philips maakt 530 miljoen euro winst op verkoop aandelen TSMC

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft de verkoop van 800 miljoen aandelen van de Taiwanese chipfabrikant TSMC afgerond, zo meldt het bedrijf maandag. De opbrengst van de verkoop levert Philips uiteindelijk een winst op van 530 miljoen euro in het lopende vierde kwartaal.

Belga

Philips maakte begin dit jaar bekend zijn belang van 16,2 procent in TSMC gefaseerd te gaan verkopen voor eind 2010. Het concern vindt dat de financiële resultaten van het chiponderdeel te sterk schommelen en wil zich meer richten op consumentenproducten en de medische sector.

Philips houdt nog ongeveer 1,3 miljard aandelen in TSMC over, goed voor een belang van zowat 5 pct. Dat belang is rekening houdend met de huidige koers van het TSMC-aandeel zo'n 1,7 miljard euro waard.

TSMC is in 1987 opgericht als een joint venture tussen Philips en de Taiwanese overheid. De onderneming verhuurt productiecapaciteit aan fabrikanten die zelf over geen of te weinig capaciteit beschikken. Tot TSMC's klanten behoren onder meer Altera, Broadcom, Motorola en Philips zelf.