Ex-baas Daewoo krijgt presidentiële amnestie

De voormalige topman van het autoconcern Daewoo, die een gevangenisstraf uitzit voor financieel gesjoemel, heeft maandag amnestie gekregen van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun. Ook tientallen andere veroordeelden kregen amnestie.

Belga

De 71-jarige Kim Woo Choong was in mei vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. In beroep werd zijn straf teruggebracht tot acht en een half jaar.

De voormalige oprichter en voorzitter van het concern Daewoo, dat naast auto's ook nog actief is in elektronica, scheepsbouw en telecom, had zich schuldig gemaakt aan boekhoudfraude voor tientallen miljarden dollar. Het bedrijf ging in 1999 over kop als gevolg van schuldenoverlast. Het was toen het tweede grootste bedrijf van Zuid-Korea. De groep werd later opgesplitst en verkocht.

Er kregen maandag nog meer veroordeelden amnestie, onder wie voormalige bedrijfsleiders en regeringsverantwoordelijken. Voor zes ter dood veroordeelden werd hun straf omgezet in levenslang. De Zuid-Koreaanse Grote Nationale Partij verzet zich tegen de jaarlijkse maatregel van amnestie, die volgens de partij in strijd is met de grondwet.