Verkoop iPhone verboden in België

Hebt u al een iPhone? Wellicht niet. De multifunctionele telefoon is razend populair maar bij ons is hij nog niet verkrijgbaar. De reden is dat Apple aan koppelverkoop doet door in elk land een exclusief contract af te sluiten met één bepaalde gsm-operator. Europarlementslid Saïd El Kadraoui vraagt de EU op te treden.

ssimons

BR>

Het Amerikaanse blad Time riep de iPhone van Apple zopas uit tot dé uitvinding van 2007. De iPhone is een telefoon waarmee je ook kan internetten, mailen, foto’s nemen én muziek beluisteren. In veel landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS gaat het leuke hebbeding al vlot over de toonbank. In zes maanden tijd werden er anderhalf miljoen verkocht.

Maar er is wel een keerzijde aan deze hoogtechnologische medaille. Apple heeft voor zijn iPhone in elk land een deal afgesloten met één bepaalde gsm-operator. Concreet houdt dit in dat de consumenten bij de aankoop van hun telefoon ook automatisch een abonnement nemen bij die operator.

In Frankrijk kost een iPhone 399 euro en het bijbehorende abonnement zeker 50 euro per maand.

Dat de wetgeving op koppelverkoop bij ons een stuk strenger is dan elders, maakt dat het toestel hier nog niet op de markt is. “In het verleden werden in België gsm-toestellen met een bijbehorend abonnement aangeboden”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. “Maar dat werd onmiddellijk teruggefloten.”

Toch is Test-Aankoop niet automatisch tegen wat het noemt een ‘gezamenlijke aanbieding’. “Dit soort aanbiedingen kan in sommige gevallen wél in het voordeel zijn van de consument. Maar we moeten nauwkeurig in de gaten houden dat de consumenten voldoende beschermd worden tegen wanpraktijken.”

Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) vroeg zopas aan de Europese Commissie een einde te maken aan de koppelverkoop van Apple. Dan kan de iPhone ook bij ons zonder problemen verkocht worden. “Ik begrijp dat Apple via exclusiviteitscontracten veel geld kan verdienen, maar die zijn niet in het belang van de consument. In Duitsland heeft een rechtbank geoordeeld dat de iPhone niet enkel via T-mobile geleverd mag worden. Het toestel is nu ook via andere operatoren beschikbaar maar wel tegen een prijs die liefst 500 euro hoger is dan die bij T-mobile. Dat zijn praktijken die volgens mij niet kunnen. Mensen moeten de mogelijkheid hebben de telefoon te kopen die ze graag willen, zonder op een of andere manier gebonden te zijn aan een gsm-operator.”

Forse boete

Hoe de Europese Commissie zal reageren, is ten vroegste in januari bekend. “Maar als ze meent dat een bedrijf de Europese markt vervalst, zal ze er niet voor terugdeinzen een strenge straf uit te spreken”, zegt professor Hendrik Vos (Universiteit Gent). “Zo kreeg Microsoft een boete van 495 miljoen euro omdat het zijn softwareproduct Windows verkocht in combinatie met een mediaplayer. Na een lange rechtszaak heeft Microsoft de boete betaald, omdat de Europese markt té belangrijk is.”