"Isa leefde 15 jaar in angst"

Tientallen familieleden en vrienden van de vermoorde Houthalense Isabel Serrano-Frutos hebben gisteren een indrukwekkende rouwstoet ondernomen van de ouderlijke woning naar het huis waar Isabel woonde.

BR> “We willen dat iedereen weet wat voor een bruut hij was”, vertellen haar familieleden. “Voor zo’n ruwe moord zijn er geen woorden.”

Aan het leven van de 32-jarige Isabel Serrano-Frutos uit Houthalen kwam vrijdagochtend bruusk een einde toen haar man haar om het leven bracht. Familie en vrienden probeerden gisteren dat wrede afscheid een plaats te geven door nog eens te tonen hoe geliefd ‘Isa’ was. Een rouwstoet van een zeventigtal mensen - familie, schoonfamilie en vrienden - trok van aan de ouderlijke woning naar de Pastorijstraat 25 om een roos neer te leggen.

“De mensen van café Hogar Espanol kwamen met het idee”, vertellen Antonio en José, broers van Isabel. “We willen laten zien hoe veel Isabel gemist zal worden.”

Angst

José had vrijdagmorgen al een naar voorgevoel. “Mijn pa belde mij dat hij Isa’s man van het huis zag wegrijden. Ik voelde dat er iets mis was. Even later stuurde de dader sms’jes naar ons. ‘Ik heb je zus vermoord.’ ‘Nu heb ik rust.’ ‘Niet erg he, een zus minder.’ Voor zo’n houding zijn er geen woorden.”

De familie van Isabel wist dat er binnen de vier muren van het gezin van hun zus soms harde woorden vielen. “Isa leefde al vijftien jaar in angst”, zegt zus Carmen. “Maar dat hij zoiets zou doen hadden we nooit verwacht. Hij sloeg haar nooit, wel werd ze psychisch mishandeld. Isabel sprak daar niet graag over. Eenmaal diende ze klacht in bij de politie. Twee weken geleden probeerde hij haar al te wurgen.”

De twee kinderen, Yesmina en Elias, worden voorlopig bij de ouders van Isabel opgevangen. “Elias beseft nog niet wat er gebeurde. De hele familie zal zorgen dat zij nooit iets te kort komen. Maar goed dat zij vrijdag niet meer in het huis waren.”

Isabel stond op het punt haar man te verlaten. Ze vreesde voor de gevolgen, en had daarom haar kinderen naar haar ouders gebracht. “Hij had al eens gezegd haar te vermoorden indien zij weg zou gaan. Daarom had ze ook alle messen uit het huis gehaald. Maar hij haalde een mes bij onze ouders”, zegt Miguel, een broer van Isabel. “Hij had deze moord gepland.”

Woensdagavond is er een gebedswake, donderdag de begrafenis. “We hopen dat er veel mensen komen, want onze zus was heel geliefd. We krijgen nu gelukkig heel veel steun van iedereen, ook van de politie en de burgemeester. Daarvoor willen we iedereen al bedanken, alle steunbetuigingen doen ons heel veel.”