Speurders blijven vrezen voor terreuraanslagen

De veertien moslimextremisten die op 21 december 2007 werden opgepakt en later weer vrijgelaten werden, hadden het in telefoongesprekken over een verkenning die ze zouden doen in de Brusselse metro. Ze zouden er kleine bommen in vuilbakken stoppen.

Belga

Enkele maanden geleden wezen verschillende bronnen erop dat moslimextremisten Nizar Trabelsi uit de cel wilden halen. Midden december veranderde dat. Toen was er plots sprake van een aanslag, zo schrijven De Standaard en La Dernière Heure. In een van hun telefoongesprekken hadden de verdachten het over een verkenning in de metro, daarbij verwijzend naar de aanslagen in Londen. "Ze wilden de efficiëntie van de politieagenten uittesten door kleine bommen in vuilbakken te stoppen", schrijven de kranten.

Naïma, de tweede vrouw van Nizar Trabelsi, bevestigt dat haar dochter, die chemie studeert, een bom kan maken. De zoon van Naïma zou zijn stiefvader, Nizar Trabelsi, verteld hebben dat hij kamikaze wou worden. "Ik zei dat maar om te lachen", zegt Naïma nu, aldus De Standaard.

Malika El Aroud, een van de veertien verdachten, doet uitlatingen in dezelfde zin. Zij reageerde een dag na haar vrijlating op de politieactie. "Het zal u misschien verwonderen maar voor een keer denk ik dat de politie gelijk had om in actie te komen."