Cinefiel wint eerste PLAZAnterik

De cultuurraad van Duffel heeft zondag zijn eerste cultuurprijs uitgereikt. Die prijs gaat door het leven als de PLAZAnterik en werd toegekend aan Jean-Claude Maes (57) uit Sint-Niklaas.

“Bij de cultuurraad sluimerde al enkele jaren het idee om een jaarlijkse cultuurprijs in het leven te roepen", vertelt voorzitter Gie Van den Vonder. "Geen cultuurprijs op basis van eenmalige, uitzonderlijke prestaties, maar een prijs voor iemand die een stimulans betekent voor het plaatselijke culturele leven. Die hebben we gevonden in Jean-Claude Maes. Hij zorgde tijdens de PLAZAnte activiteiten in Cinema Plaza voor het filmaanbod en bediende ook de historische projectoren.”

Jean-Claude Maes werd in Brussel geboren, maar woont al dertig jaar in Sint-Niklaas. “Als cinefiel bezit ik enkele oude filmprojectoren. Op zoek naar crayons, koolstaven die voor licht in de projectoren zorgen, kwam ik in een Brusselse winkel terecht. Daar stuurden ze me door naar Tuur Vercammen van de Duffelse Cinema Plaza. Toen Tuur zo’n halfjaar later overleed, stelde ik zijn weduwe Paula voor om de projectoren uit 1933 en 1934 te onderhouden”, vertelt de laureaat.

“Toen de gemeente de cinema kocht, heb ik het schepencollege overtuigd om de projectoren te blijven gebruiken. Daarna volgden de Monumentenstrijd en de PLAZAnte activiteiten van de cultuurraad. Ook daar heb ik aan mogen meewerken”, besluit Jean Claude Maes.

De winnaar van de eerste PLAZAnterik kreeg het beeld door burgemeester Guido De Vos (CD&V) overhandigd. Het is een creatie van Leo van Huygevoort, lid van kunstkring De Pelicaen.

CVR

www.cinemaplaza.beMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio