“Dit gaat tegen alle logica in”

Tot verwondering van het management overweegt Mechelen sterk om de Nekkerhal van de hand te doen of in concessie te geven. Het stadsbestuur is er hoe langer hoe minder van overtuigd dat het runnen van een evenementenhal tot zijn kerntaken hoort. “Dit tart alle logica”, vindt manager Vera Servaes.

Dertien jaar na de bouw van de Nekkerhal zette het toenmalige Mechelse stadsbestuur de 20.000 vierkante meter grote evenementenhal in de periode 1996-1997 al eens in de etalage, omdat ze ruim verlieslatend bleek. Maar er doken geen gegadigden op die de door Mechelen gewenste zevenhonderd miljoen Belgische frank (17,5 miljoen euro) wilden ophoesten. Daardoor kwam het toch niet tot een verkoop.

“Maar tien jaar later zijn we weer naar af”, weet Nekkerhal-manager Vera Servaes. “Op het dagelijks bestuur liet voorzitster Caroline Gennez onlangs verstaan dat Mechelen de hal het liefst wil verkopen. Het bestuur vraagt zich af of de uitbating van een evenementenhal nog tot zijn kerntaken hoort. Andere opties zijn de hal in concessie geven of de uitbating toch nog zelf doen, maar op een meer professionele basis. Deze intentie herhaalde de voorzitster op het volgende dagelijkse bestuur.”

Caroline Gennez (sp.a-Spirit) bevestigt dat Mechelen nadenkt over de toekomst van de Nekkerhal. Vera Servaes ervaart die denkpiste als een kaakslag. “Nu is de situatie helemaal anders dan tien jaar geleden. De Nekkerhal hoort bij de evenementenhallen met de hoogste bezetting in Vlaanderen en is de enige stedelijke vzw die winst maakt. Wij betalen ons personeel en investeringen niet alleen zelf, jaarlijks vloeit er ook nog eens 397.000 euro van de hal naar de stad”, stelt de manager. ”Bewijst dit dan niet dat hier professioneel wordt gewerkt? Als Mechelen naar resultaten kijkt, verkoopt het beter de Mechelse Feesten of Lamot. Want die zijn beide verlieslatend. Terwijl andere steden bouwen aan een evenementenhal, wil Mechelen van de zijne af. Dit gaat tegen alle logica in.”

Jan VAN DE POEL,

Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio