Schippers kiezen Olen als thuishaven voor boot

Olen heeft met de Sabrina sinds kort zijn eerste binnenschip uit de geschiedenis. Patrick De Wit (41) en Sabrina Rottiers (36) kozen de pottengemeente als veilige thuishaven voor hun boot.

BR> Patrick De Wit en Sabrina Rottiers hebben Olen uitgekozen als thuishaven voor hun binnenschip. Daarmee mag de pottengemeente haar eerste binnenschip in de registers optekenen. Het schipperspaar deed er dertien jaar over om tot die beslissing te komen.

”Al die tijd gooiden we regelmatig de trossen uit in Olen”, opent Patrick. ”En ’s avonds zetten we hier een stapje in de wereld. Het is erg gezellig en we leerden al snel heel wat mensen kennen. We waarderen de goede cafés, restaurants en frituren. Vorig jaar kochten we zelfs een woning in Olen, zodat we er voor altijd een vaste stek hebben. Dat is voor ons een rustpunt, want op het schip heerst altijd lawaai en stress.”

Varen is niet langer een idyllische bezigheid. Binnenschippers kraken door de hoge brandstofprijzen en de doorgedreven concurrentie bikkelharde noten. ”Wij leven aan een zeer strak tempo”, vervolgt Sabrina. ”We moeten schema’s en deadlines respecteren. Matrozen hebben we niet, we werken met twee aan boord. Dat betekent dat we elk liefst tachtig uur per week draaien. Dat is nodig om onze boterham te verdienen.”

Om het leven aan boord zo aangenaam mogelijk te maken, renoveerde het paar zijn 85 meter lange schip uit de jaren ’70 grondig. De leefruimte is een volwaardig appartement met alle comfort: een ruime living, badkamer met Italiaans marmer en twee slaapkamers. ”Er is ook een matrozenwoning aan boord, maar die gebruiken we niet”, vervolgt Sabrina.

Kalksteen en zand

Het Olense schip vervoert kalksteen en zand tussen Marche-les-dames en Grobbendonk en Tihange en Zolder. Zowel Patrick als Sabrina hebben het schippersleven met de paplepel binnengekregen. ”Als kind van tien jaar droomde ik ervan om schipper te worden en grind en zand te vervoeren”, herinnert Patrick zich. ”Mijn vader vond dit geen goed idee, toch heb ik het gedaan. De Sabrina is onze vierde boot in achttien jaar. We varen graag. In vakantieperiodes kriebelt het om de motoren van onze boot weer te kunnen starten.”

Rudi VAN HOUDT

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio