Radiopiraat palmt ether in

Wie dacht dat radiopiraterij een typisch verschijnsel van de jaren zestig was, heeft het mis. Een illegale zender heeft zich sinds enkele dagen in de Herentalse ether genesteld en lijkt niet van plan daar snel weer weg te trekken.

Wie deze dagen in de Herentalse regio afstemt op 89.3 Mhz op de FM-band krijgt muziek van een onvervalste radiopiraat te horen. Dat is een radiozender die zonder officiële licentie muziek in de ether jaagt. Het fenomeen was typisch voor de jaren zestig, toen radiopiraten zoals Radio Veronica of Radio Caroline vanop de Noordzee uitzonden.

De Herentalse radiopiraat heeft zijn uitzendingen lang voorbereid. De mast zou in de zomer al op een geheime locatie zijn opgetrokken, de kwaliteit van het zendmateriaal is de voorbije weken flink verbeterd.

Programmatie

De illegale zender grijpt helemaal terug naar het avontuurlijke karakter uit de beginjaren van de piraterij. Niet alleen hanteert hij zelf de stokoude jingles van Radio Veronica, hij heeft zich bovendien uitdagend op 89.3 Mhz genesteld. Normaal is het achterste eind van de FM-band gereserveerd voor lokale radiozenders. “Zo tussen de nationale zenders gaan zitten, is spelen met vuur”, reageert een (legale) Kempense radiomaker, die zijn carrière ooit zelf als etherpiraat startte.

Muziekliefhebbers hebben anders niet te klagen over het programma van de nieuwe Radio Veronica. Luisteraars krijgen er vooral rockklassiekers uit de voorbije decennia te horen. De piraat mixt er wel op een eigenaardige manier stampende techno tussendoor. Volgens onze bron gaat de zender op 2 januari enkele weken uit de ether, om in februari met sterkere apparatuur terug te keren.

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio