2006 en 2007 warmste jaren in drie eeuwen tijd

De jaren 2006 en 2007 zijn volgens gegevens van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) de warmste jaren in tenminste drie eeuwen. Welk van de twee jaren in Nederland nu het warmste was, zal pas op nieuwjaarsdag bekend zijn. Het verschil is zo miniem dat het een millimeterspurt wordt, stelt weerman Eddy De Mey.

Belga

In België zijn de waarnemingen pas in 1833 begonnen, maar onze noorderburen zijn daar al sinds 1706 mee bezig, weet De Mey.

De jaartemperaturen van 2006 en 2007 komen overeen met de normale jaartemperaturen voor het gebied tussen Lyon en Grenoble, in het zuiden van Frankrijk, klinkt het bij het KNMI. Opmerkelijk is dat acht van de tien warmste jaren die de laatste 300 jaar zijn voorgekomen, dateren van na 1988.

Onderzoekers van het KNMI zien in de opeenvolging van warme jaren een bevestiging van de trend naar warmer weer. De belangrijkste factor achter de recente hoge temperaturen is de langzame opwarming van het klimaat. Volgens klimaatscenario's voor 2050 gaat de temperatuur de komende decennia gemiddeld verder omhoog, zowel 's zomers als 's winters. De grilligheid in het weer verandert niet.

Het scenario voor de komende periode is onzeker, aldus nog De Mey. Zes computermodellen die de atmosfeer voor de volgende drie maanden (januari tot en met maart) berekenen, komen tot uiteenlopende visies met een lichte voorkeur voor "iets warmer dan normaal". Dat de winter onder het record van de vorige zal blijven, is zo goed als zeker. December (eerste maand van de meteorologische winter) kende alvast al een kouder verloop dan vorig jaar. Een achterstand die januari en februari samen niet meer goed kunnen maken.