Winst voor Emmanuel Jonnier en Marit Björgen

De Fransman Emmanuel Jonnier en de Noorse Marit Björgen hebben zaterdag de wereldbekerwedstrijd skilopen in het Tsjechische Nove Mesto gewonnen.

Belga

Het was de tweede van acht etappes in de Tour. Ook de eerste vond vrijdag in Nove Mesto plaats. De Tour is in een jaar zonder wereldkampioenschappen of Olympische Spelen het belangrijkste evenement op de kalender. Alle disciplines, vrije en klassieke stijl, sprints en lange afstand, komen aan bod. De laatste van de acht etappes wordt zondag 6 januari in het Italiaanse Val di Fiemme gelopen. De mannen zullen dan in totaal 102 kilometer afgelegd hebben, de vrouwen 60. De eindwinnaar krijgt 144.000 dollar (98.000 euro) en 400 wereldbekerpunten.

Voor de 31-jarige Jonnier betekende het de eerste wereldbekerzege. In de 15 kilometer vrije stijl bleef hij de Tsjech Lukas Bauer en de Italiaan Valerio Checchi voor. Bauer blijft leider in de Tour. Marit Björgen, 27 jaar, was na 10 kilometer sneller dan de Zweedse Charlotte Kalla en de Poolse Justyna Kowalczyk. In de stand neemt ze de leiding over van de Finse wereldkampioene Virpi Kuitunen.