Sven Nys wint Noordzeecross

Sven Nys (Rabobank) heeft zaterdag de Noordzeecross in Middelkerke gewonnen. De 31-jarige Brabander haalde het in de kustgemeente makkelijk van de Amerikaan Jonathan Page, die afgescheiden als tweede over de eindmeet kwam. Derde werd de Nederlander Gerben de Knegt.

Belga

Het waren Jonathan Page en Klaas Vantornout die als eersten het veld ingingen. De rest van de favorieten volgden in hun spoor. Even moest Sven Nys hen laten rijden toen hij met een bandbreuk af te rekenen kreeg. Na een korte, maar intense achtervolging, kon Nys in de tweede ronde weer aansluiten. In de vierde ronde, net voor halfkoers, sloeg het noodlot ook toe voor Bart Wellens. De Belgische kampioen trok in de kleimodder zijn versnellingsapparaat in het wiel. Meteen waren zijn zegekansen weg. Ook Sven Vanthourenhout kreeg met pech af te rekenen en werd achteruitgeslagen.

Halfkoers achtte Nys het moment gekomen om de rest definitief van zich af te schudden. Achter de 'kannibaal van Baal' trokken Page en de Knegt in de tegenreactie. Wellens en Vanthourenhout waren dan al volop aan hun remonte bezig maar zouden dit tweetal nooit meer bedreigen. Nys kwam niet meer in de problemen en kon zo voor de zestiende keer dit seizoen, het zegegebaar maken. In de slotronde kon Page zijn metgezel de Knegt nog achter zich laten. Eerder op de dag won Mario De Clercq de 'All Stars Cross' voor oud-veldrijders. Dat voor Marc Janssens en Ronny Devos.