De Gucht brandt eigen regering af

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) heeft grote vragen bij de levensvatbaarheid van de pas gevormde regering. In een interview met De Morgen zegt De Gucht dat in de regering "politieke contradicties ingebakken" zitten en vreest hij voor een situatie waarin liberalen en socialisten elkaar voortdurend afblokken. Ook de "grote staatshervorming" komt er volgens hem niet.

Belga

De Gucht schiet een week na de installatie van de interim-regering Verhofstadt III vooral met scherp op coalitiepartner CD&V en zijn kopman Yves Leterme. "De grootste prestatie is dat ze er na zes maanden in geslaagd zijn het land te blokkeren. (...) Een formateur die zijn eigen formatie niet kan engageren is een keizer zonder kleren."

Niet dat De Gucht laaiend is over de uiteindelijke doorbraak: "Verhofstadt heeft een nieuwe regering gevormd die niet echt 'a thing of beauty' genoemd kan worden. Maar wat hij wel bewijst, is dat hij weet hoe hij uit een onmogelijke situatie kan geraken. Terwijl Leterme zich in zo'n situatie alleen maar kwaad maakt en roept dat het de schuld van de anderen is."

De Open Vld'er benadrukt dat vooral N-VA een cruciale rol heeft gespeeld in het mislukken van de twee formatieopdrachten van Leterme. "Bart De Wever is iemand die tot een akkoord kan komen, omdat hij in zich een redelijke portie cynisme herbergt. Maar een Bourgeois, een Brepoels, dat zijn mensen die congenitaal onbekwaam zijn om akkoorden te sluiten. Ze houden CD&V in een houdgreep."

De minister van Buitenlandse Zaken heeft dan ook geen goed oog in de grote staatshervorming die Leterme tegen Pasen op poten moet zetten. "De teller stopt, maar men gaat nu aftellen naar 23 maart. CD&V en N-VA hebben het land in een situatie gebracht waarin het moeilijk verder kan zonder grote staatshervorming. Maar of België inherent een grote staatshervorming nodig heeft? Zou men dan al eens willen beginnen met mij uit te leggen hoe die er juist moet uitzien?".

Reactie De Wever: 'weinig consequent'

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het weinig consequent dat Karel De Gucht (Open Vld) minister wil worden in een regering die hij zelf afkraakt. Hij wijst er ook op dat het niet de eerste keer is dat de minister van Buitenlandse Zaken op communautair vlak "de handen in de lucht steekt". "Ik denk dat het De Gucht steekt dat er een partij is die zich rechtlijnig opstelt", aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter reageert daarmee desgevraagd op de uitspraken van de Vlaamse liberaal in De Morgen. Daarin stelt De Gucht zich vragen bij de levensvatbaarheid van de kersverse regering. Hij schiet daarbij ook op CD&V en N-VA en herhaalt zijn scepsis over de realisatie van een grote staatshervorming.

"Het feit dat hij de regering afkraakt, roept bij mij de vraag op waarom hij er dan minister in is geworden", stelt De Wever. "Hij spreekt er een uitgesproken wantrouwen in uit. Dan is het op zijn zachtst gezegd weinig consequent dat hij er zelf instapt".

De N-VA-voorzitter wijst er ook op dat het niet de eerste keer is dat De Gucht op communautair vlak "de handen in de lucht steekt. Hij heeft dat systematisch gedaan". De vraag is volgens De Wever welke strategie daar achter steekt. "Onderhandelen en met de witte vlag op kop lopen", noemt De Wever alleszins een "rampzalige strategie".

De Wever vermoedt dat achter de uitspraken van De Gucht een soort partijpolitiek spel schuilt met als doel het kartel CD&V/N-VA te beschadigen, ten nadele van het algemeen Vlaams belang. Hij denkt ook dat er persoonlijke motieven meespelen. "Na acht jaar paars dat door de Franstaligen werd gedomineerd en in het bijzonder door de PS, en waarin Karel De Gucht persoonlijk heel wat heeft moeten slikken, bijvoorbeeld rond het migrantenstemrecht, denk ik dat hij het niet kan aanvaarden dat er een partij is die zich principieel opstelt", aldus nog De Wever.