Recordverkoop oesters

De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt. De verkoop van de slijmerige weekdieren boomt traditioneel in de maand december (80% van de handel heeft dan plaats), maar dit jaar worden er wel extra veel oesters verkocht.

bsouffreau

BR>

Alle handelaren in schelpdierendorp Yerseke in Zeeland zeggen dat de vraag naar de zilte lekkernij toeneemt. “We verkopen er miljoenen! Vooral aan de Belgische supermarkten moeten we erg veel leveren”, zegt Pieter Geijsen van Zeelands Roem. “Dat komt omdat de thuisconsumptie in de lift zit. De oester wordt almaar toegankelijker. Steeds meer mensen durven het aan om bijvoorbeeld met oudjaar een oestertje open te steken.”

Het gaat dan vooral om creuses. “De goedkopere variant, zeg maar. Voor 12 stuks betaal je tussen de vier en de vijf euro.”

Wie de luxueuzere platte oester naar binnen wil laten glijden, moet meer geld neertellen. De beestjes kosten algauw 1,30 euro per stuk. Zeelands roem bevoorraadt supermarkten en restaurants in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België.

“Nederland is in opmars, maar verhoudingsgewijs zijn de Belgen van alle landen die we beleveren de grootste afnemers. Dat is al jaren zo. Oesters eten zit meer in jullie eetcultuur dan in de onze.”

KB

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio