Werkgever veroordeeld voor ongeval illegaal

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een werkgever veroordeeld omdat hij verantwoordelijk is voor een arbeidsongeval van een illegale werknemer. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard zaterdag.

Belga

De 35-jarige Marokkaan Omar viel in december 2002 in Antwerpen-Noord van een materiaalllift, die absoluut niet mocht gebruikt worden door personen. Het slachtoffer liep een schedelfractuur en diverse breuken op. Hij was samen op de bouwplaats met een andere arbeider die illegaal in België verbleef.

De aannemer van de bouwplaats ontkende ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Volgens hem waren de twee toevallig op het bouwterrein aanwezig. Toen de socialistische vakbond ABVV met de invalide man werd geconfronteerd, zag de vakbond daarin een mogelijkheid voor een juridisch precedent. Het ABVV trok met het dossier naar de arbeidsauditeur, met het oog op een dagvaarding van de verzekeraar Fortis AG en het Fonds voor Arbeidsongevallen.

De vakbond claimde daarbij een erkenning als arbeidsongeval en een bijhorende vergoeding. Volgens ABVV-secretaris Bouw Ivan Grootaers heeft een illegale arbeider evenveel recht op verzekering van zijn wergever als een legale werknemer. "Elke werknemer heeft rechten tegenover zijn werkgever. Punt".

Het dossier belandde bij de strafrechter. Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen haalde het ABVV een belangrijke slag thuis in de erkenning van de relatie tussen de werkgever en zijn illegale werknemer. De rechter oordeelde dat de Antwerpse onderneming wel degelijk de twee illegalen in dienst had, ook al beweerde de eigenaar van de firma het tegendeel.