Verenigingen vrezen dakloos te worden

Het nieuws dat de suikerfabriek sluit, zindert na in Moerbeke. Het verenigingsleven dreigt rake klappen te krijgen, clubs komen op straat te staan en ook zaal Harmonie maakt deel uit van het imperium dat verdwijnt.

De Heemkundige Kring, het Rode Kruis en de Aqua-

riumclub zitten gehuisvest in het voormalig schooltje in de Plaisantstraat. Dat gebouw is eigendom van Iscal Sugar en dus leeft de schrik dat die verenigingen dakloos worden.

Ook zaal Harmonie en het voormalig jeugdhuis Spectrum in de Opperstraat behoren tot de bezittingen van Iscal Sugar. Daar heeft de karabijnclub Dingo onderdak. ”We wachten af. De meeste van die gebouwen worden beheerd door de vzw Sport en Vermaak en dat is eigenlijk de familie Lippens en de suikerfabriek. We hebben nog niets vernomen wat de plannen zijn met die gebouwen”, reageert Filip De Blok van de heemkundige kring.

Oppositiepartij Anders wil dan weer dat de gemeente een deel van de investeringen die werden uitgevoerd in functie van de suikerfabriek worden gerecupereerd. ”We zijn in de eerste plaats solidair met de getroffen werknemers en de toeleveringsbedrijven. Maar ook de andere Moerbekenaren zijn slachtoffer. Zij hebben via de belastingen mee betaald om de Spoorwegstraat aan te leggen en om de Ledestraat te vernieuwen. Die investeringen werden ten behoeve van de suikerfabriek uitgevoerd en de afbetaling loopt nog jaren. We roepen daarom een extra gemeenteraad samen: die komt er op dinsdag 8 januari”, zegt fractieleider Erik Verschraegen namens Anders aan.

Dirk VAN REUSEL

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio