Bouwen aan een warm nestje op het Kiel

In het voorjaar gaan de kunstenaars Andreas Hetfeld en Suus Baltussen een gigantisch nest bouwen op het Kiel. Van de buurtbewoners wordt verwacht dat ze af en toe meewerken aan het project, dat ongeveer zes weken gaat duren. Het nest komt op een grasveldje aan de Braemblokken en zal symbool staan voor de diverse samenleving.

Al in januari wordt van de Kielenaren verwacht dat ze hun inspiratie de vrije loop laten en massaal nesten gaan bouwen op kleine schaal en zonder enige artistieke beperking. De resultaten worden in maart tentoongesteld in ontmoetingscentrum Nova aan de Schijfstraat.

Maar in maart moet het echte werk beginnen. “Dan wordt gestart met de bouw van een gigantisch nest in de schaduw van de Braemblokken”, zegt buurtwerker Bart Van Dormael.

Er worden vers gesnoeide wilgentakken in de grond geplant en het is de bedoeling dat de buurtbewoners massaal mee aan het nest verderbouwen.

Hetfield en Baltussen maakten onder meer in Nederland al een soortgelijk nest. Dat deden ze met de steun van een aantal scholen.

Ook in Duitsland liep al een nestproject. Het Kiel is hun derde werk, waardoor het de naam Nest 3 meekreeg.

Bij-buurten

'Nesten op het Kiel' is een onderdeel van Bij-buurten. Met dit initiatief wil openluchtmuseum Middelheim de bewoners van het Kiel laten kennismaken met hun collectie.

“Het Kiel ligt op een boogscheut van het Middelheim en toch kennen maar weinig buurtwoners het museum. Om dat te veranderen, wordt er af en toe iets georganiseerd met de Kielenaren. Nest 3 bijvoorbeeld”, zegt Van Dormael.

Op 27 april moet het reuzennest klaar zijn en is er een buurtfeest op het Kiel. “Met dat feest willen we alle medewerkers bedanken en de bouwperiode op een gepaste manier afsluiten.”

Bart Van Dormael hoopt dat het nest nog jaren op het Kiel blijft. “We verwachten dat de buurtbewoners het nest onderhouden en herstellen indien nodig. Het nest symboliseert immers de diversiteit en het samenleven in de buurt”, zegt de buurtwerker.

Patrick VAN DE PERRE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio