Natuurpunt viert jubileum

Natuurpunt Grote Nete viert dit jaar haar dertigjarige bestaan. Het koppelt dit aan de twintigste verjaardag van de aankoop van de eerste reservaten en de viering van duizend jaar Heist. Er zitten enkele opvallende activiteiten in hun programma. Zo wordt onder meer de overzet tussen Hallaar en Itegem even opnieuw in werking gesteld en zijn er verschillende wandelingen in de Netevallei.

”Natuurvereniging Netevallei werd in 1978 opgericht, in 1980 werd het een Wielewaalafdeling en in 2001 werd het omgedoopt tot Natuurpunt Grote Nete voor de gemeenten Heist, Hulshout, Westerlo, Herselt en Laakdal. Ze hebben in 1983 een reservatenfonds opgericht ter bescherming van waardevolle gebieden, dat in 1988 zijn eerste twee percelen Netebeemden aankocht. Op dit moment hebben wij in de Netevallei 70 hectare en in de Bruggeneindse Goren twee percelen van 2,2 en 1,5 hectare in beheer”, vertelt Wilfried Wouters van Natuurpunt.

In zaal De Zwaan wordt op zaterdag 23 februari een diareeks gegeven in het kader van duizend jaar Heist. Staf en Josée De Roover hebben er ruim anderhalf jaar aan gewerkt en alle kerkdorpen van Heist afgedweild. Fanfare Moed en Volharding luistert de voorstelling op.

Pinzieleke herleeft

De oude overzet over de Grote Nete, tussen deelgemeenten Hallaar en Itegem, wordt op 22 juni voor een dagje operationeel gemaakt. Vroeger was er een badplaats aan Pinzieleke met de landelijke herberg ’Den Engel op het Eiland’. De overzet en de herberg zijn ondertussen al tientallen jaren verdwenen. ”Vanuit ons lokaal plannen wij ook landschapswandelingen in de Netevallei en gidsen zullen op idyllische plaatsen informatie geven over het Heistse platteland. In het lokaal van Natuurpunt is er een fototentoonstelling over de Netevallei”, zegt Wilfried Wouters.

Op zaterdag 18 oktober ten slotte wordt er nog een Ierse avond opgezet in de Pallieterhoeve in Booischot met een optreden van de Ierse folkgroep Blind Bottle.

Pierre ANTHONISSEN

www.natuurpunt.be/groteneteMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio