Voedselbedeling helpt armen het nieuwe jaar in

Terwijl de meesten onder ons het kerstdiner nog verteren, deelt de dienst ­welzijn en de gezins- en gezondheidsraad noodpakketten uit. Personen met een verwijsbrief kunnen in T’Antwoord elke twee weken een doos gezonde voeding ophalen. Het aantal is in drie jaar tijd gestegen van twintig naar dertig gezinnen.

Een moeder legt uit waarom ze naar de voedselbedeling komt. “Ik krijg een leefloon, ik heb schulden waar ik zelf voor gezorgd heb en ik heb vier kinderen. Een vijfde is op komst”, vertelt de vrouw, die liever anoniem wil blijven. “Het

pakket is een grote hulp.”

Haar leefloon is vier jaar geleden vastgesteld. “Maar intussen heb ik extra schoolkosten van mijn oudste kind, dat nu twaalf is en zijn de dokterskosten gestegen. Mijn kinderen mogen daarvoor toch niet boeten?”

Haar buurvrouw, die hier vrijwilliger is, had van het bestaan van het voedselpakket verteld. Met een brief van het OCMW of van een vereniging van armen, allochtonen of een pastoraal werker kan de vrouw elke twee weken een nood­pakket afhalen. Daarin zit droge voeding, van spaghetti en rijst tot blikken tonijn en een brik melk.

Drempelvrees

Het aantal pakketten lag lange tijd op twintig. Nu zijn er al dertig families die een noodpakket opvragen. “De naamsbekendheid is waarschijnlijk gestegen”, vertelt Lis Van Mierlo, de voorzitster van de gezins- en gezondheidsraad. “Maar er komen zeker meer gezinnen omdat voeding veel duurder is geworden.”

Voor de zwangere vrouw was het de eerste keer dat ze een pakket ophaalde. “Er was wel een drempel om naar hier te komen”, vertelt ze. “Het was vooral moeilijk om met die lege trolley de hoek om te gaan.”

Lis Van Mierlo en welzijnscoördinator Jan Starckx weten dat zo’n aparte bedeling niet de ideale manier is om armoede uit de wereld te helpen. “Maar met een maaltijdcheque zijn er zeker mensen bij die sterke drank gaan kopen”, zegt de voorzitster. “Anderen worden dan weer overdonderd door het aanbod in grootwarenhuizen. Door voedingswaren te geven, lossen we toch een deel van die problemen op.”

Dat beaamt ook de moeder: “Het is een grote stap vooruit. Zelfs als je niks hebt, kan je dankzij zo’n initiatief nog gelukkig zijn.”

Marian MICHIELSEN

www.tantwoord.be

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio