Geen ouderwacht op fuiven

Onbekenden willen een ouderwacht op fuiven inrichten om vechtersbazen een ferme rammeling te geven. Dat bericht staat te lezen op de website van het Vlaams Belang in Geel. Gemeenteraadslid Jeroen Dillen (Groen!) ­reageert verbolgen, net zoals zonechef Eddy Hendrickx en burgemeester Frans Peeters (CD&V).

“Er zijn groepjes jongeren (allochtonen) in Geel die er een sport van maken om op elke fuif amok te maken en de politie doet niets”, staat er te lezen op de website. Er is ook sprake van de oprichting van een twintig man sterke groep ouders. “Om bij de minste agressie in te grijpen en de daders een ferm rammeling te geven.”

“Dit is geen initiatief van ons”, verdedigt Vlaams Belang-voorzitter Ivan Wartel zich. “We steunen het initiatief zolang de betrokkenen niet ingrijpen. Een optreden als steward zie ik wel zitten.”

Jeroen Dillen pikt die uitleg niet. “Door de tekst te plaatsen steunt het VB een oproep om een burgermilitie te vormen, die met geweld gaat optreden tegen vermeende overlast door allochtonen.” Hij vraagt aan de burgemeester om een onderzoek in de stellen naar mogelijk strafbare feiten.

Zonechef Eddy Hendrickx spreekt de kritiek tegen dat de politie niet ingrijpt. “Dat is totale onzin. We beschikken over een ploeg spotters die we bij elke fuif inzetten.” Volgens hem is er op het vlak van ordehandhaving op fuiven geen groot probleem.

Aan de ouders die willen ingrijpen, geeft hij een goede raad mee. “Als de ouders iets willen doen, kunnen ze hun kinderen beter duidelijk maken dat ze minder moeten drinken. Er stelt zich een probleem van overmatig drankgebruik.”

Hendrickx bestempelt het als ongepast om in een democratie met een militie de orde te handhaven. Burgemeester Frans Peeters volgt hem daarin. “Dit is gevaarlijke taal”, waarschuwt hij. “Ik veroordeel dit scherp.”

AK

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio