Sleutelen aan brandstofsensorsysteem Atlantis

Print
Technici zullen werken aan het sensorsysteem dat begin deze maand aanleiding heeft gegeven tot uitstel van de assemblagemissie van het ruimteveer Atlantis naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de NASA donderdag meegedeeld.
De Atlantis kon op 6 en 9 december niet vertrekken op Cape Canaveral in Florida omdat brandstofsensoren in de enorme externe tank van de shuttle niet naar behoren werkten. Die zogenoemde ECO's geven aan hoeveel vloeibare zuurstof en waterstof er nog rest. Wanneer ze foutief werken, kan dit de hoofdmotoren van het ruimteveer vervroegd doen afslaan en mogelijk een catastrofe veroorzaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het euvel te wijten is aan een driedelige elektrische connector die door de wand van de tank loopt. De NASA heeft nu beslist te sleutelen aan die connector. Hoelang de hele klus zal duren is onbekend. Of de Atlantis nog steeds ten vroegste op 10 januari kan opstijgen, zal uit de voortgang van het werk moeten blijken, zegt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

De Atlantis moet het Europese ruimtelab Columbus naar het ISS brengen en eraan hechten. Tijdens de heenreis en voor het opstarten van de module is Frank De Winne reserve voor de Franse astronaut Léopold Eyharts.
MEEST RECENT