Museum vindt vogel van Darwin

Print
Het natuurhistorisch museum Naturalis in het Nederlandse Leiden heeft een vogel in zijn collectie aangetroffen, die nog door Darwin is verzameld. Het gaat om een grijze kiekendief uit 1833 van de Falkland Eilanden.
Op de dag voor Kerstmis deed een medewerker van het museum de ontdekking. De kiekendief (Circus cinereus) is al bijna anderhalve eeuw in het bezit van Naturalis, maar was nog niet eerder in verband gebracht met de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin, grondlegger van de evolutieleer. "Een bijzondere vondst van grote cultuurhistorische waarde", zegt woordvoerster Astrid Kromhout van het museum.

Dat de kiekendief niet eerder aan Darwin is gekoppeld, heeft te maken met de datum op het label. Daarop staat namelijk 4 januari 1837. En dat verwijst niet naar Darwins reis met het onderzoeksschip Beagle van 1831 tot en met 1836, maar naar de dag dat het exemplaar is overgedragen aan de Zoological Society in Londen. Later is de kiekendief gekocht door de Duitse handelaar G.A. Frank. Hij verkocht de vogel in 1860 weer aan het Natuurhistorisch Museum in Leiden, de voorloper van Naturalis.

Pas aan de vooravond van Kerstmis 2007 vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en staat onomstotelijk vast dat deze kiekendief door Darwin is meegenomen vanaf de Falklands. Naturalis heeft de opgezette vogel meteen in een vitrine geplaatst, zodat het publiek hem kan zien in het museum aan de Darwinweg.

.

Nu in het nieuws