Citigroup: meer afschrijvingen en veel lager dividend verwacht

Print
Het door de kredietcrisis geplaagde financiële concern Citigroup zou volgens experts fors meer verliezen moeten afschrijven. Als gevolg daarvan zou ook het dividend sterk kunnen dalen, met liefst 40 procent tegenover vorig jaar.
Eerder was er sprake van 11 miljard dollar afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis, maar dat bedrag zou volgens analisten van investeringsbank Goldman Sachs 18,7 miljard dollar kunnen bedragen.

Als gevolg daarvan heeft Citigroup dringend nood aan extra kapitaal. Voor een dividend van dezelfde omvang als vorig jaar, zou Citigroup 6,2 miljard dollar nodig hebben, berekende Goldman Sachs. Er wordt dan ook van uitgegaan dat het dividend aan de aandeelhouders tot 40 procent lager zal liggen dan vorig jaar.

Dit jaar verloor Citigroup al bijna de helft van haar waarde op de beurs. Na de aankondiging dat de bank miljarden dollar moest afschrijven, nam topman Charles Prince begin november ontslag. Sindsdien aanvaardde de bank al een kapitaalsverhoging van 7,5 miljard dollar van een staatsfonds uit Abu Dhabi. Verwacht wordt dat de nieuwe topman volgend jaar banen zal schrappen en besparingen zal aankondigen om de verliezen op te vangen.

Volgens de analist van Goldman Sachs, zouden ook andere Amerikaanse banken meer moeten afschrijven dan al aangekondigd. JP Morgan zou in het vierde kwartaal 3,4 miljard dollar afschrijven, Merrill Lynch 11,5 miljard dollar. Het einde van de kredietcrisis is nog niet in zicht.
MEEST RECENT